Sağlık personelinin sağlık turizminde çalışma niyetlerinin incelenmesi: Aydın Devlet Hastaneleri örneği
Examining the intentions of health staff to work in health tourism: The case of Aydin State Hospitals
  1. Tez No: 829538
  2. Yazar: BETÜL ŞAHİN SARP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TANRISEVDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Çalışma Niyeti, Tutum, Health Tourism, Intention to Work, Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma devlet hastanelerinde çalışan sağlık personelinin sağlık turizminde çalışma niyetlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma niteliğindeki çalışma, betimsel ve ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Nicel araştırma yönteminin tercih edildiği çalışmada veri toplama aracı olarak anket formundan yararlanılmıştır. Araştırmadaki nicelleştirilen veriler tutum, subjektif norm, algılanan davranışsal kontrol, farkındalık, algılanan örgütsel destek ve davranış niyeti ölçeklerinden elde edilen betimleyici istatistiki veriler ve hipotezlerin test edilmesi için yapılan ilişkisel istatistik analizlerinden oluşmaktadır. Araştırma modelinde yer alan Planlı Davranış Teorisi kapsamındaki tutum, algılanan davranışsal kontrol ve subjektif norm dışında davranış niyeti üzerinde etkili olabilecek farklı gizil değişkenlerinin bulunup bulunmadığını anlamak üzere 2022 yılı Şubat – Nisan ayları arasında 17 hekim ve 11 hekim dışı sağlık personelinin görüşlerine başvurulmuştur. Görüşmeler sonucunda farkındalık ve algılanan örgütsel destek boyutlarının teorik modele ilave edilmesi kararlaştırılmıştır. Saha uygulamasından önce Temmuz - Ağustos 2022 tarihleri arasında 7 uzman görüşüne başvurulmuştur. Elde edilen geri bildirimlere göre gerekli revizyonlar yapılarak 2022 yılı Eylül ayında Aydın Atatürk Devlet Hastanesi'nde 44 sağlık personeli ile pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Pilot çalışmadaki düzenlemeler sonrasında araştırma verileri 2022 yılı Ekim – Aralık tarihleri arasında Aydın'daki devlet hastanelerinde görev yapan 379 sağlık personelinden toplanmıştır. Verilerin analizinde yazılım programlarından birisi olan Smart PLS 3.2.8 (Ringle, Wende ve Becker, 2015) ve SPSS 22.0 kullanılmıştır. Bulgular: Subjektif norm, tutum, algılanan davranışsal kontrol ve algılanan örgütsel desteğin farkındalık ve davranış niyeti arasındaki ilişkide istatistiksel olarak anlamlı aracılık rollerinin bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sağlık çalışanlarının sağlık turizminde çalışma niyetlerinin olumlu olduğu ve çalışanların hastane yönetimi tarafından desteklendiğini hissetmeleri halinde bu niyetin daha belirgin hale geldiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to determine the intentions of public hospital health personnel to work in health tourism. Material and Methods: The study, which is descriptive and cross-sectional research, was designed according to the descriptive and relational survey model. In the study, in which the quantitative research method was preferred, a questionnaire form was used as a data collection tool. The quantified data in the research consists of descriptive statistical data obtained from the scales of attitude, subjective norm, perceived behavioral control, awareness, perceived organizational support, and behavioral intention, as well as relational statistical analyses for testing hypotheses. The opinions of 17 physicians and 11 non-physician health staff were consulted between February and April 2022 to understand whether there were different latent variables that could be effective on behavior intention other than the attitude, perceived behavioral control and subjective norm within the scope of the Planned Behavior Theory included in the research model. As a result of the interviews, it was decided to add the dimensions of awareness and perceived organizational support to the theoretical model. Before the field application, seven expert opinions were consulted between July and August 2022. Based on the feedback, revisions were made and a pilot study was carried out with 44 health personnel in Aydın Atatürk State Hospital in September 2022. The data were collected from 379 health staff working in public hospitals in Aydın between October and December 2022. Smart PLS 3.2.8 (Ringle, Wende, & Becker, 2015) and SPSS 22.0, one of the software programs, were used in the analysis of the data. Results: It has been determined that subjective norm, attitude, perceived behavioral control and perceived organizational support have statistically significant mediating roles in the relationship between awareness and behavioral intention. Conclusion: It has been concluded that health professionals' intention to work in health tourism is positive and if the employee feels supported by the hospital management, this intention becomes more evident.