Hastanede yatan çocukların annelerinin anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between anxiety and depression levels of mothers of hospitalized children
  1. Tez No: 637111
  2. Yazar: HACI YUSUF PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, çocuk, anne, depresyon, anksiyete, Hospital, child, mother, depression, anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hastanede Yatan Çocukların Annelerinin Anksiyete ve Depresyon Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma hastanede yatan çocukların annelerinin anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, Gaziantep il merkezinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi çocuk servislerinde çocuğu yatan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 160 anne ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Aile Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılmıştır. Bir nicel araştırma tekniği olan tarama modeli kullanılarak yapılan çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde; Pearson Korelasyon analizi, Student t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastanede yatan çocuğa sahip annelerin yaşının, çocukların doğum sırasının ve ekonomik durumunun anskiyeteyi etkilemediği, hamilelik döneminde sorun yaşama durumunun depresyonu etkilemediği ve hastanede yatan çocuğun cinsiyetinin depresyon ve anksiyete üzerinde etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Gebeliği planlı olan annelerin anksiyete ve depresyon düzeylerinin düşük, hamilelikte sorun yaşayan annelerin sadece anksiyete düzeyinin düşük olduğu belirlenmiştir. Çocukların hastanede kalma süresi arttıkça annenin yaşadığı depresyon ve anksiyete düzeylerinin arttığı ve ekonomik düzey düştükçe depresyon düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmada hastanede yatan çocuğa sahip annelerin depresyon ve anksiyete puanları arasında oldukça önemli düzeyde pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. Depresyon düzeyi arttıkça anksiyete düzeyinin de arttığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Anxiety and Depression Levels of Mothers of Hospitalized Children Objective: This study was carried out to investigate the relationship between anxiety and depression levels of mothers of hospitalized children. Materials and Methods: The study was carried out with 160 mothers, whose children were hospitalized in the pediatric service of Cengiz Gökçek Maternity and Child's Hospital, which is affiliated to the Ministry of Health and located in the city center of Gaziantep, and agreed to participate in the study. Family Information Form, Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were used as data collection tools. Statistical analysis of the study conducted using the survey model, which is a quantitative research technique, was carried out using the SPSS software. In the analysis of the data, Pearson Correlation Analysis, Student's t-test and One-Way Analysis of Variance were used. Results: It was determined that the age of the mothers whose children were hospitalized, the birth order of children and the economic conditions did not affect anxiety, experiencing problems during pregnancy did not affect depression, and the gender of the hospitalized child did not affect depression and anxiety. It was determined that the anxiety and depression levels of the mothers who had a planned pregnancy were low, and only the anxiety level of the mothers who experienced problems during pregnancy was low. It was determined that as the duration of hospitalization of the children increased, the level of depression and anxiety experienced by the mother increased, and as the economic level decreased, the level of depression by the mother increased. Conclusion: In the study, it was determined that there was a significant positive correlation between the depression and anxiety scores of the mothers whose children were hospitalized. It was revealed that as the level of depression increased, the level of anxiety also increased.