Akçadağ kaya mezar odaları
Akçadağ rock tomb rooms
  1. Tez No: 637157
  2. Yazar: SONGÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya, Akçadağ, Kaya Mezarı, Bağköy, Aktepe, Malatya, Akçadağ, Rock tomb, Bağköy, Aktepe
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Malatya İli Akçadağ ilçesinde yer alan ve“Akçadağ Kaya Mezar Odaları”başlığı altında incelenen bu çalışmada Akçadağ İlçesi ve mahallelerinde yer alan 25 kaya mezarı tespit edilmiştir. Söz konusu kaya mezarları, zamanın verdiği tahribat, kaçak kazılar ve toprak dolgu nedeniyle orijinal bütünlüğünü büyük oranda yitirmiştir. Bu olumsuzluklara rağmen orijinal mimari özelliklerini korumuş olmaları hasebiyle bölgenin eski çağlardaki ölü gömme geleneklerinden kaya mezarları hakkında bilgiler vermektedir. Malatya ili ve ilçeleri arasında Akçadağ Arapkir ilçesiyle beraber kaya mezar odalarının en yoğun olduğu bölge olarak dikkat çekmektedir. Bu kaya mezar odaları tek odalı olmaları, arcosoliumlu ve klineli yapılarıyla bölgede bulunan ve Roma dönemine tarihlenen kaya mezarlarıyla büyük bir benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla Akçadağ ilçesi sınırları içerisinde yoğun bir şekilde bulunan bu mezar geleneği burasının Roma döneminde yerleşim yeri olduğunun da bir kanıtı olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, which is located in Akçadağ district of Malatya Province and examined under the title of“Akçadağ Rock Tomb Rooms”, 25 rock tombs in Akçadağ District and its neighborhoods were identified. The rock tombs in question have largely lost their original integrity due to the destruction of the time, illicit diggings and landfill. Despite these negativities, they provide information about the ancient burial traditions of the region from rock tombs since they preserved their original architectural features. Among the Malatya province and its districts, Akçadağ attracts attention as the region where the rock tomb chambers are the busiest together with Arapkir district. These rock burial chambers are one-room and show a great similarity to the rock tombs in the region dating back to the Roman period with their arcosolium and kline structures. Therefore, this burial tradition, which is found intensely within the borders of Akçadağ District, can be seen as a proof that this place was a settlement in the Roman period.