Türk edebiyatında tarihi romanlar (Türk tarihi ile ilgili, 1986-1987)
Historical romans in Turkish literature (Related to Turkish history, 1986-1987)
- Tez No: 637241
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Türk Tarihi, Tarihi roman, Turkish Literature, Turkish History, Historical novel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 843
Özet
“Türk Edebiyatında Tarihi Romanlar (Türk Tarihi İle İlgili, 1986-1987)”adlı çalışmamızda, 1986-1987 yılları arasında neşredilen Türk tarihi ile ilgili tarihi romanları inceledik. Bu iki yıllık zaman diliminde yayınlanan on beş romanı, zaman, mekan, şahıslar ve bakış açısı kriterlerini göz önünde bulundurarak tahlil ettik. Tarihi romanlarda zamanın önemli bir yer teşkil etmesi sebebiyle çalışmamızda ilk önce zaman bölümünü ele aldık. Zaman bölümünde, romanların kronolojik zaman, kozmik zaman ve sosyal zaman unsurlarını ortaya koyarken mekan bölümünde romanlarda yer alan mekanları özelliklerine göre sınıflandırdık. Bu sınıflandırmayı yaparken mekanları Tabii Coğrafya, Açık Mekanlar ve Kapalı Mekanlar olarak ele aldık. Böylece romanlarda geçen mekanların özelliklerini daha net bir şekilde ortaya koyduk. Çalışmamıza konu olan romanlardaki mekanların coğrafi dağılımını vererek tezimizde incelemeye aldığımız romanlarda bulunan ortak mekanları tespit yoluna gittik. Şahıslar bölümünde romanlarda yer alan kahramanları gerçekliklerine, cinsiyetlerine, eğitim durumlarına, mesleklerine, sosyal konum ve durumlarına, milliyetlerine göre sınıflandırdık. Bu sınıflandırmada kahramanları gerçekliklerine göre incelediğimiz bölümde tarihi olmayan-yaratma şahsiyetler ile tarihi şahsiyetleri belirledik. Cinsiyetlerine göre bölümünde romanlarda yer alan kahramanların kadın ve erkek oluşlarını ve cinsiyetlerine uygun belirgin özellikleri olup olmadığını ortaya koyduk. Eğitim durumlarına göre bölümünde eğitim alan kahramanları, bu kahramanların eğitim düzeylerini ve aldıkları eğitimin yaşamlarına, görüşlerine etkisi olup olmadığını tespit ettik. Mesleklerine göre bölümünde kahramanların mesleklerini özelliklerine göre sınıflandırdıktan sonra bu meslekleri nasıl icra ettiklerini anlattık. Sosyal durum ve konumlarına göre bölümünde romanlara seçilen kahramanları mevkilerine ve sosyal durumlarına göre sınıflandırdık. Bu sayede romanlarda yüksek tabakadan ve yüksek mevkilerden seçilmiş kahramanların hangileri olduğunu belirledik. Milliyetlerine göre bölümünde tezimizde incelemeye aldığımız romanlardaki kahramanların Türk ve Türk olmayanlarını belirledikten sonra milliyeti farklı olanları sınıflandırdık. Bu sınıflandırmada milliyeti farklı olan kahramanların davranış ve görüşlerinde Türklere yönelik bir unsur olup olmadığına baktık. Bakış açısı bölümünde romanlarda kullanılan anlatım teknikleri ile yazarın görüşlerini ve iletmek istediği mesajları kısaca anlattık. Çalışmamıza konu olan romanları zaman bölümünde işledikleri devirlere göre; mekan, şahıslar ve bakış açısı bölümlerinde ise neşir tarihlerine göre ele aldık.
Özet (Çeviri)
In our research titled“Historical Novels in Turkish Literature (Related to Turkish History, 1986-1987)”, 1986-1987 We examined historical novels about Turkish history published between these years. In this two-year period taking into account the published fifteen novels we analyzed criteria of time, space, individuals and point of view. Since Time is an important place in historical novels, we discussed the time section first. While we reveal the chronological time, cosmic time and social time elements of the novels in the time section, we classified the places in the novels according to their characteristics in the Space section. Doing these classifications, the places are Natural Geography, Open Spaces and Closed Spaces. Thus, we have more clearly revealed the features of the places mentioned in the novels. By giving the geographical distribution of the spaces in the novels that are the subject of our study, we went to identify the common spaces found in the novels we examined in our thesis. We classified the heroes in the novels section according to their reality, gender, educational status, profession, social position and status, nationality. In this classification, in the section where we examine the heroes according to their realities, we have determined non-historical personalities and historical personalities. According to their gender, we have revealed that the heroes included in the novels are male and female and whether they have distinctive features suitable for their gender. We determined the heroes according to their educational status, the educational levels of these heroes and whether the educatıon they received had an impact on their lives and poınt of view. After classifying the professions of the heroes according to their characteristics in the section of their professions, we explained how they performed these professions. We classified the heroes chosen for the novels in the section according to their social status and positions according to their positions and social status. In this way, we determined which heroes were chosen from the high level and high positions in the novels. After determining the Turkish and non-Turkish heroes we found some heroes that we could not determine according to their nationality, we classified the ones in the section“different nationalities”. In this classification, we looked at whether there was an element towards Turks in the behavior and views of heroes of different nationalities. In the point of view section, we briefly described the author's views and the messages he wants to convey with the narration techniques used in novels. The novels that are the subject of our study are based on the transfers in the time section; In the sections of space, people and point of view, we dealt with the dates of the history.