Enerji kaynakları açısından Çin'in yeni ipek yolu projesi ve Türk cumhuriyetleri
China's new silk road project and Turkic republics from the perspective of energy resources
- Tez No: 637740
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AÇMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Çin, Türk Cumhuriyetleri, Enerji Kaynakları, Yeni İpek Yolu Projesi, Enerji İşbirliği, China, Turkish Republics, Energy Resources, New Silk Road Project, Energy Cooperation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Enerji, insan faaliyetlerinin maddi temelidir ve dünyadaki tüm ülkelerin ekonomik kalkınmasının can damarıdır. Yeni yüzyılda, hızlı ekonomik gelişmelerle birlikte, Çin'in toplam enerji talebi önemli ölçüde artmış ve bu artan enerji talebini dengelemek enerji güvenliği açısından önemli hale gelmiştir. Türkiye ve Kırgızistan dışındaki diğer Türk Cumhuriyetlerinde ise fosil enerji kaynaklarının zengin olmasından dolayı, ekonomik gelişmelerde enerjiye bağlı kalmışlardır. 2013 yılında Yeni İpek Yolu projesinin açıklanması Türk Cumhuriyetleri ile Çin arasındaki enerji işbirliği sadece fosil enerji kaynakları alanında değil aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynakları alanında da yeni fırsatlar doğurmuştur. Bu çalışmada Türk Cumhuriyetlerinin enerji kaynakları verileri ve Çin ile mevcut olan enerji işbirliği göz önünde bulundurularak iki tarafın Yeni İpek Yolu Projesi bağlantısında enerji işbirliği yapabilirliği ve işbirliği yapabilecek alanlar ortaya koyulmuştur. İki tarafın Yeni İpek Yolu Projesi bağlantısındaki enerji işbirliğinin SWOT analizi yapılarak iki taraf enerji işbirliğine ilişkin görüşler ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Energy is the material basis of human activities and is the lifeblood of the economic development of all countries in the world. In the new century, with the rapid economic development, China's total energy demand has increased significantly, and balancing the increasing energy demand has become important for energy security. Other Turkic republics except Turkey and Kyrgyzstan are rich in the fossil-based energy sources and the development of the national economy depend on energy export. The announcement of the New Silk Road project in 2013 created new opportunities for energy cooperation between the Turkish Republics and China, not only in the field of fossil energy resources but also in renewable energy resources. In this study, using energy resources data of the Turkic Republics and their energy cooperation with China, the possibilities and areas of cooperation between the two sides within the framework of the New Silk Road project were proposed. Through SWOT analysis of the energy cooperation between the two sides within the framework of the New Silk Road project, opinions, and suggestions on energy cooperation between the two sides were put forwarded.