Yükseköğretimde öğrenci bağlılığının araştırılması
Investigation of student engagement in higher education
  1. Tez No: 637767
  2. Yazar: BURCU BİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci bağlılığı, Akademik başarı, Üniversiteye devam etme isteği, Yükseköğretim kurumları, Üniversite öğrencisi, Student engagement, Academic achievement, Retention, Higher education institutions, Undergraduate
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yükseköğretim sisteminde öğrenci bağlılığının ulusal düzeyde hangi seviyede gerçekleştiğini belirlemek ve öğrenci bağlılığının üniversiteye devam etme isteği ve akademik başarı ile olan ilişkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından nedensel desen kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Türkiye'deki 129 devlet üniversitesinde öğrenim gören 1969844 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 11 devlet üniversitesinde öğrenim gören 3093 lisans öğrencisinden meydana gelmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik ve Üniversite Deneyimi Bilgi Formu ve Yükseköğretim Öğrenci Bağlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin yapısal geçerliğini test etmek için doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Verilerin analizinde ise betimsel istatistik yöntemlerinden standart sapma, aritmetik ortalama, frekans ve yüzde teknikleri ile bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (anova testi), pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi ve çok düzeyli lojistik regresyon analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Üniversite öğrencilerinin yükseköğretim öğrenci bağlılığı ölçeğinden aldıkları puanların orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin yükseköğretim öğrenci bağlılığı ölçeğinden aldıkları puanlar kişisel ve üniversite deneyimlerine yönelik özelliklerine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Araştırma kapsamında, öğrenci bağlılığının akademik başarıyı ve üniversiteye devam etme isteğini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Öğrenci bağlılığı akademik başarıyı ve üniversiteye devam etme isteğini olumlu yönde etkilemektedir. Öğrencilerin bağlılıklarının artmasıyla akademik başarıları ve üniversiteye devam etme istekleri de artmaktadır. Bu kapsamda, üniversiteler öğrencilerin bağlılık seviyelerini artırabilmek için kurumsal bazda politikalar oluşturmalı ve kurumlarında öğrenci bağlılığının hangi seviyede olduğunu düzenli bir şekilde ölçerek kendilerini değerlendirmelidirler. Araştırmanın öğrenci bağlılığını anlamada üniversitelere değerli bilgiler sağlayacağı ve akademik başarı ile üniversiteye devamı arttırmak için yapılacak girişimlerin planlanmasında yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the level of student engagement in higher education and to examine the relationships of student engagement with academic achievement and retention. Method: The research is structured according to the casual design from quantitative research approaches. The population of the research consists of 1969844 students studying in state universities in Turkey in the 2018-2019 academic year. The sample of the study consists of 3093 students studying in 11 state universities selected by stratified sampling method. Information Form of Demographic and University Experience and Higher Education Scale of Student Engagement were used as data collection tools in the study. Confirmatory factor analysis was employed to determine structural validity of the Higher Education Scale of Student Engagement. Descriptive statistics, independent samples t-test, one way analysis of variance (ANOVA), pearson product moment correlation analysis, simple linear regression analysis, multiple regression analysis and multinomial logistic regression analysis were used to analyze the data. Results: It was determined that the scores of university students on the Higher Education Scale of Student Engagement are medium level. The scores that students get from Higher Education Scale of Student Engagement show significant differences according to their personal and university experience. Within the scope of the research, it was determined that student engagement predicted academic achievement and retention of university students in a statistically significant way. Conclusion and Suggestions: Student engagement had a positive, statistically significant effect on academic achievement and retention. Students who are engaged are more successful and more likely to remain in their universities than students who are less engaged. In this context, universities should establish institutional policies to increase student engagement. Universities should regularly measure the level of student engagement and evaluate themselves. It is thought that the study will provide valuable information to universities to understand student engagement and be useful in planning initiatives to increase academic achievement and retention.