Teknoloji destekli alternatif öğretim yöntemlerinin İngilizce başarısı üzerindeki etkililiği: Bir meta-analiz çalışması
The effectiveness of technology-enhanced language teaching methods on achievement in English: A meta-analysis
- Tez No: 637766
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji destekli dil öğretimi, İngilizce başarısı, Meta-analiz, Technology-enhanced language teaching, Achievement in English, Metaanalysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, teknoloji destekli alternatif öğretim yöntemlerinin İngilizce başarısı üzerindeki genel etkisini belirlemektir. Araştırma kapsamında teknoloji destekli alternatif öğretim yöntemlerinin İngilizcede genel başarı, dilbilgisi başarısı, kelime başarısı ve yazma başarısı üzerindeki genel etkililiğinin nasıl olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Yanı sıra, elde edilen etki büyüklüklerinin yayın türü, alternatif yöntem, öğrenim düzeyi, araştırmacı etkisi, öğretmen etkisi, soru türü, başarı testi türü, yayın yılı ve uygulama süresine göre çalışmalar arasında farklı olup olmadığı araştırılmıştır. Yöntem: Araştırma meta-analiz yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de teknoloji destekli alternatif öğretim yöntemlerinin kullanıldığı ve geleneksel öğretim ile karşılaştırıldığı deneysel çalışmalar dâhil edilme kriterleri kapsamında belirlenerek rassal etkiler modeli çerçevesinde analiz edilmiştir. Genel etki büyüklüğüne yönelik yapılan analizlerde yayın yanlılığı ve heterojenlik durumlarının araştırılması için literatürde sıklıkla kullanılan istatistiksel testler uygulanmıştır. Yanı sıra, çalışmalara ait kategorik ve sürekli olarak kodlanan değişkenlerin etki büyüklükleri üzerindeki etkisine yönelik olarak analog-Anova ve meta-regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre, teknoloji destekli alternatif öğretim yöntemlerinin İngilizce başarısı üzerinde orta ile yüksek düzey arasında bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışmalardan elde edilen etki büyüklüklerinin öğrenim düzeyi ve soru türü değişkenlerine göre istatistiksel olarak farklılaştığı elde edilmiştir. Öte yandan, yayın türü, alternatif yöntem, araştırmacı etkisi, öğretmen etkisi, başarı testi türü, yayın yılı ve uygulama süresi değişkenleri bakımından etki büyüklükleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonuçları, teknoloji destekli alternatif öğretim yöntemlerinin İngilizce başarısını artırmada önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma kapsamında ele alınan bilgisayar destekli dil öğrenimi, mobil destekli dil öğrenimi, harmanlanmış öğrenme ve ters-yüz edilmiş öğrenme gibi yöntemlerin, dilbilgisi başarısı, kelime başarısı, yazma başarısı ve genel başarı bakımından İngilizce öğretiminde geleneksel öğretim ortamlarına önemli bir alternatif olma potansiyeli vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the effectiveness of technology-enhanced language teaching methods on achievement in English. Experimental research studies conducted in Turkey on the impact of technologyenhanced language teaching methods compared to traditional teaching were synthesized to investigate the impact in terms of overall, grammar, vocabulary and writing achievement. The research also aims at whether the effect sizes differ according to publication type, alternative method, school level, researcher effect, teacher effect, item type, achievement test type, publication year and length of treatment. Method: In this meta-analysis, random-effects model was used to synthesize the effect sizes gathered from experimental research studies. Common statistical tests were performed to examine publication bias and heterogeneity within the analysis of mean effect sizes. In addition, a series of analog-Anova and meta-regression analyses were conducted to investigate the effect of categorical and continuous moderator variables on the effect sizes. Results: The results of this meta-analysis show that technology-enhanced language teaching methods have medium to large effect compared to traditional teaching on different outcomes such as overall achievement, grammar achievement, vocabulary achievement and writing achievement. Moderator analyses revealed a statistical difference in effect sizes according to school level and item type. No statistical difference was computed in terms of moderator variables including publication type, alternative method, researcher effect, teacher effect, achievement test type, publication year and length of treatment. Conclusion and Suggestions: The main conclusion of this meta-analysis is that technology-enhanced teaching methods have an important impact on increasing achievement in English. Computer-assisted language learning, mobil-assisted language learning, blended learning and flipped learning could offer an important alternative to traditional teaching in Turkey in areas such as general achievement, grammar achievement, vocabulary achievement and writing achievement.