Examining in-service English language teachers' professional needs: Towards an online teacher training program
Hizmetiçi İngilizce öğretmenlerinin mesleki ihtiyaçlarının incelenmesi: Çevrimiçi eğitim programı önerisi
- Tez No: 637897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN SAVAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: hizmetiçi İngilizce öğretmenleri, ihtiyaç analizi, çevrimiçi eğitim programı, mesleki gelişim, in-service English language teachers, needs analysis, online training program, professional development
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 450
Özet
Bu çalışma Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişim ihtiyaçlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın katılımcıları, Türkiye'nin 26 farklı ilinde ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde çalışan İngilizce öğretmenleridir. Çalışmanın temel araştırma odakları şunlardır: (1) İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişim ihtiyaçlarını analiz etmek, (2) ihtiyaç analizine dayalı bir çevrimiçi hizmetiçi öğretmen eğitim programı tasarlamak ve (3) farklı katılımcı grupları ve ihtiyaçları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek. Çalışma, karma araştırma yöntemini izlemiştir. Çalışmada nicel ve nitel veri toplama araçlarından yararlanarak açıklayıcı sıralı tasarım kullanılmıştır. Veri toplama araçları çevrimiçi bir anket ve yarı yapılandırılmış bir görüşmeden oluşmaktadır. Anket 322 katılımcıya uygulanmış ve İngilizce öğretmenlerinin ihtiyaçlarını belirlemek için kullanılmıştır. Daha sonra, anket sonuçlarını desteklemek ve açıklamak için 20 gönüllü katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veri analizi prosedürleri, nicel veriler için tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler, ve nitel veriler için kodlama ve sınıflandırma prosedürlerini içermektedir. Çalışmanın sonuçları, İngilizce öğretmenlerinin hizmetiçi eğitim ihtiyaçları, tutumları ve tercihleri hakkında bilgiler vermektedir. Anket ve mülakattan elde edilen bulgular, Türkiye'deki İngilizce öğretmenleri için çevrimiçi hizmetiçi eğitim programına yönelik bir model tasarlamak amacıyla kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, İngilizce öğretmenleri için çevrimiçi mesleki gelişim faaliyetleri tasarlamak ve planlamak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the professional development needs of in-service English language teachers working at schools of the Ministry of National Education. The participants of the study were EFL teachers working in 26 different cities of Turkey at elementary, middle and high school levels. The main research foci of the study are: (1) analyzing the professional development needs of English language teachers, (2) designing an online in-service teacher training program based on the needs analysis and, (3) identifying if there are any significant differences between different groups of participants and their needs. The study followed a mixed method research design. By making used of quantitative and qualitative data collection tools, the study employed explanatory sequential design. The data collection tools were an online questionnaire and a semi-structured interview. The questionnaire was administered to 322 participants and was utilized to determine the needs of EFL teachers. Subsequently, semi-structured interviews were conducted with 20 voluntary participants to triangulate and explain the questionnaire results. The data analysis procedures involved descriptive and inferential statistics for quantitative data, and coding and categorizing procedures for qualitative data. The results of the study revealed insights about EFL teachers' In-service training needs, beliefs and preferences. The findings obtained from the questionnaire and the interview were utilized to suggest an outline for online in-service training program for EFL teachers in Turkey. The results of the study can be used to design and plan online professional development activities for EFL teachers.