Ebû Nüvâs ve av şiirleri
Abû Nuwâs and hunting poems
- Tez No: 637896
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BAYAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Avcılık, Arap, Ebû Nüvâs, Şiir, Hunting, Arabs, Abû Nuwâs, Poetry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
İlk insandan itibaren avcılık, geçim yollarından biri olmuştur. Araplar da bulundukları coğrafya sebebiyle avcılığa önem veren milletlerden biridir. Çünkü Arap yarım adasının çok büyük bir bölümü ziraata uygun olmadığından, bu kurak coğrafyada yaşayan Araplar için avcılık, en önemli geçim yollarından biri haline gelmişti. Avcılığın önemi Arap şiirinde kendini gösterir. Abbâsî dönemi Arap şâirlerinden olan Ebû Nüvâs, av konusuna şiirlerinde en çok yer veren şâirdir. Bütün Arap şâirleri arasında çok önemli bir yere sahip olan Ebû Nüvâs, av konusunu bağımsız bir şiir dalı haline getirmiştir. Bu konuda örnek olmuş ve sonraki dönem şâirleri onu takip etmişlerdir. Araştırmamız bir giriş, üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı ve önemi, yöntemi ve literatür değerlendirmesi ele alınmaktadır. Birinci bölümde avcılığın tarihi, Araplar'da Avcılık ve Önemi, Avda Kullanılan Hayvanlar, Av Alet ve Yöntemleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde Ebû Nüvâs'ın Hayatı incelenmiştir. Üçüncü bölümde Ebû Nüvâs'ın Arap Edebiyatındaki Yeri ve Önemi ile Ebû Nüvâs Hakkındaki Tartışmalar işlenmektedir. Yine üçüncü bölümde Ebû Nüvâs'ın, Ebû Bekir es-Sûlî (ö. 335/946) tarafından derlenen dîvânındaki avla ilgili şiirlerinin Türkçe çevirisi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Hunting has been one of the means of living since the primitive man. Arabs are one of the nations giving importance to hunting because of the geography they live. As the large part of Arabian peninsula is not suitable for agriculture, the hunting became one of the most important means of living for the Arabs who was living on this arid geography. The importance of hunting manifests itself in the Arabic Poetry. Abû Nuwâs one of the Arabian poets from the Abbâsid period, is the poet who mentions of subject of hunting more than any other Arab poets. Abû Nuwâs, who has a very important place among all the Arabian poets, made the subject of hunting an independent poetry branch. He served as a model and next period poets have followed him. Our study consists of an introduction, three parts and an appendix. In the introduction: The subject of the thesis, the aim and the importance, the method and literature review are handled. In the first part; the history of hunting, hunting among Arabs and its importance. Second part; The life of Abû Nuwâs is examined. In the third part; The place and importance of Abû Nuwâs in the Arabic Literature and the discussions about Abû Nuwâs are treated. In the appendix there are Turkish translations of Abû Nuwâs poemsabout hunting in diwan compiled by Abû Bekir es-Sûlî (d. 335/946).