Statik ve dinamik kor antrenmanın yüzme performansı ve motorik beceriler üzerine etkisi
The effect of static and dynamic core training on swimming performance and motoric skills
- Tez No: 638014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dinamik, Kor antrenman, Motorik beceriler, Statik, Yüzme, Core training, Dynamic, Motoric skills, Swimming, Static
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmamızın amacı statik ve dinamik kor antrenman programlarının yüzücülerde yüzme performansı ve motorik özelliklere etkisinin araştırılmasıdır. Verilerin analizinde statik antrenman grubunun antropometrik ölçümlerinden sadece boy parametresinde anlamlı düzeyde gelişim gösterirken (p0,05). Dinamik antrenman grubunda vücut ağırlığı, göğüs çevresi, bel çevresi ve kalça çevresinde anlamlı düzeyde farklılıkların bulunduğu tespit edilmiştir (p0,05). Kontrol antrenman grubunda ise sadece YBK'sinde anlamlı düzeyde farklılık tespit edilmiştir (p0,05). Statik ve dinamik antrenman grupları bütün motorik performans parametrelerinde anlamlı düzeyde değişim olduğu görülmektedir (p0,05). Sonuç olarak, statik ve dinamik kor egzersizlerin yüzme sporcuların bazı antropometrik değişkenler ve motorik beceriler üzerinde gelişimlere yol açtığı, aynı zamanda yüzme performansı üzerinde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of static and dynamic core training programs on swimming performance and motoric features in swimmers. In the analysis of the data, while the anthropometric measurements of the static training group showed only a significant improvement in height parameter (p0,05). In the control training group, only a significant difference was found in the YBK (p0,05). Static and dynamic training groups show a significant changing in all motoric performance parameters (p0,05). Consequently, it can be said that static and dynamic core exercises not only lead to improvements on swimming anthropometric variables and motor skills of swimming athletes but also have influence on the swimming performance.