Gündem belirleme teorisi bağlamında yerel yönetimler ve medya: Kayyum atanan belediyeler üzerine bir inceleme
Local governments and media in view of agenda setting theory: An analysis on municipalities to which trustees are appointed
- Tez No: 638157
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLLÜPUNAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gündem Belirleme Teorisi, Yerel Yönetim, Kayyum, Belediye Haberleri, Kurumsal İletişim, Agenda Setting Theory, Local Government, Trustee, Municipal News, Corporate Communication
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Gelişen teknolojilerle birlikte medya toplumsal hayatı şekillendiren önemli bir güç haline gelmiştir. İletişim çalışmaları kapsamında birçok teori kitle iletişim araçlarının gücü ve toplum üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Gündem Belirleme Teorisi; medyanın ele aldığı, önem atfettiği, hedef kitlelere sunduğu olayların ve haberlerin, hedef kitleler tarafından da önemseneceği ve konuşulacağı ilkesine dayanmaktadır. Gündem; medya, kamu ve politika ekseninde şekillenmektedir. Bundan dolayı insanların ne hakkında düşüneceklerine karar vermek tüm güç odakları tarafından değer verilen bir olgu olmaktadır. Bu olgunun nasıl ve kim tarafından yönetildiği geçmişten günümüze kadar araştırmacıların ilgisini çekmiştir ve çekmeye de devam edecektir. Yerel yönetimlerin halkla ilişkiler perspektifinden yerel medyada gündem oluşturabilmeleri ve yerel medyanın da yerel yönetimler aracılığıyla gündemi belirlemeye çalışması iletişim bilimleri açısından değerli bir araştırma konusudur. Gündem Belirleme Teorisi Bağlamında Yerel Yönetimler ve Medya: Kayyum Atanan Belediyeler Üzerine Bir İnceleme başlıklı bu tez çalışması yerel yönetimler ve medya ilişkisini odağına almaktadır. Üç bölümden oluşan tezin birinci ve ikinci bölümü gündem belirleme teorisi, halkla ilişkiler ve yerel yönetimler ile ilgili konuları kapsamaktadır. Çalışmanın araştırma kısmını ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve kayyum atanan belediyelerin yerel medyadaki haberlerine yönelik gerçekleştirilen içerik analizi oluşturmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 3 ilindeki 5 gazetenin ilk sayfaları hazırlanan kodlama cetvellerine göre taranmış, operasyonel tanımlar çerçevesinde kodlayıcılar tarafından SPSS programına işlenen verilerin, frekans dağılımlarına bakılmış ve Ki-Kare Bağımsızlık Testleri yapılmıştır. Elde edilen istatistiki bulgular haber örnekleriyle birlikte değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda kayyum öncesinde özel haber sayısının kayyum sonrasına göre daha yüksek olduğu, kayyum atandıktan sonraki dönemde ise kaynağı belirtilmemiş haber sayısının, kayyumdan önceki döneme göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca kayyum atandıktan sonra manşet ve sürmanşetten verilen haber sayısının arttığı, kayyum atanmadan önceki dönemde sayfanın eteği ve yan sütunlardan verilen haberlerin ise daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As technology developed around the world, media has become a significant power shaping social life. Within the scope of communication studies, many theories focus on the power of mass media and its impact on society. The agenda-setting theory is based on the principle that the events and news stories that media covers and highlight for target audience will be noticed to the same degree and considered as important by target audience in the same way. Agenda; is shaped around the media, the public and politics. Therefore, deciding what people will think about is a phenomenon valued by all power groups. From past to present, It still remains an issue of concern for researchers that how and by whom this phenomenon has been managed and will continue to remain so. It is a valuable research subject in terms of communication sciences that local authorities can set the agenda in the local media from the public relations perspective and the local media try to determine the agenda through local authorities. This thesis, that is entitled as Local Governments and Media in View of Agenda Setting Theory: An Analysis on Municipalities to Which Trustees are Appointed focuses on the relationship between local governments and the media.. The first and second chapters of the thesis, which consists of three chapters, covers topics related to the agenda setting theory, public relations and local authorities. The research part of the study is the content analysis conducted in the local media news contents about municipalities in the Southeastern Anatolia Region where trustees are appointed. The first pages of 5 newspapers in 3 provinces of Southeastern Anatolia Region were scanned according to the coding tables prepared, the frequency distributions of the data processed by the encoders into the SPSS program were examined and Chi-Square Independence Tests were conducted. The statistical findings obtained were evaluated together with news samples. As a result of the study, it was observed that the number of exclusive news before the trustee was higher than the post trustee, and the number of non-referenced news in the period after the trustee was appointed was higher than the period before the trustee. In addition, after trustee, was appointed, it was concluded that the number of news given from the headlines and subheadings, and the news from the bottom of the page and the side columns were higher in the period before the trustee was appointed.