Fallot tetralojisi olan hastalarda demir eksikliği anemisi ve oral demir (FE+2) tedavisinin morbidite ve mortalite üzerine etkileri
Effects of iron deficency anemia and oral iron(FE+2) replacement therapy on mortality and morbidity in patients with tetralogy of fallot
- Tez No: 638371
- Danışmanlar: PROF. DR. UTKU ARMAN ÖRÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anemi, demir, laktat, Fallottetralojisi, Anemia, iron, lactate, tetralogy of Fallot
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç:Fallottetralojisi nedeni ile kateter anjiyografi yapılan ve takipte opere edilen hastaların başvuru şikayetleri, hipoksikspell öyküleri, sıklığı, hasta yaşları, ekokardiyografi bulguları, kateteranjiografide saptanan ek kardiyak anomalileri, operasyon şekli,büyüme gelişme durumları, serum demir, hemoglobin, ferritin velaktat düzeyleri ile ilişkilendirilmesi, demir (Fe+2) tedavisi alan ve almayan hastaların mortaliteve morbiditedeğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji ve Genel Pediatri polikliniğine başvuran Fallottetralojisi nedeniyle takipli olan hastalarınklinik, laboratuvar, ekokardiyografi, kateter anjiyografi raporları incelenerek178 hasta dâhil edildi. Olguların serum demir, ferritin, hemoglobin ve laktat değerleri, ekokardiyografi ve kateteranjiografi raporları hastane sisteminden öğrenilerek analiz edildi.İstatistiksel değerlendirme için İstatistiksel değerlendirme Statistical PackageforSocialSciences23.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Araştırma popülasyonu 107'si (%60,1) erkek, 71'i (%39,9) kız olan 178 Fallottetralojilihastadan oluştu. Olguların en sık tanı yaşı 0-1 ay, en sık başvuru tanısı bu yaş grubunda üfürüm idi. Hastalarımızda demir eksikliği anemisi oranı %29,3, demir eksikliği anemisi saptanan hastalardahipoksikspellatak sayısı daha fazla vehipoksikspell atağı olan hastaların SpO2 değerleri düşük idi. Demir eksikliği anemisi olan ve olmayan grupta hemotolojik parametreler karşılaştırıldığında demir eksikliği anemisi olan grupta RDW yüksek, MCV, serum ferritin ve demir düzeyleri anlamlı düşük saptandı. Hemoglobin, hematokrit ve eritrosit sayısı ise demir eksikliği anemisi olan grupta yüksek saptandı. Serum ferritin, hemoglobin, demir, laktat değerleri arasında korelasyon değerlendirildiğinde, demir ve laktat arasında negatif, laktat ile ferritin arasında pozitif korelasyon saptandı. Olgularda en sık tüm düzeltme operasyonu yapıldığı, en sık tüm düzeltme operasyon yaşı 1 yaş ve üzeri olduğu belirlendi.Hipoksikspell atağı, saturasyon düşüklüğü, serum ferritin düşüklüğü, sağ ve sol pulmoner arter çaplarının darlığı mortalite ile ilişkili olduğu saptandı. Tartışma ve Sonuç:TOF'lu hastaların demir eksikliği anemisinde eritrosit sayısıdüşük, normal veya yüksek olarak görülebilmektedir. Bu hastalardaserum ferritin ve demir düzeyleri ile diğer hematolojik parametreler olan RDW veMCV'nintanı ve tedavi kararında önemli olduğunu düşünmekteyizAyrıca serum demir ve laktat arasında negatif korelasyon olduğu, laktat ve ferritin arasında pozitif korelasyon olduğunuçalışmamızda saptadık.Laktat karbonhidrat metabolizmasında anaerop solunumun ara ürünü olarak oluşur. Hücre yeterli oksijen kullanamadığında anaerobik solunum sonucu laktat birikimi olur ve karaciğer kanda biriken laktatı ayıramazsa laktat yükselir. Şok, hipovolemi, sol kalp yetmezliği gibi dokuların oksijenlenmesinin azaldığı durumlarda veya diyabetesmellitus, kanserler, karaciğer hastalığı gibi metabolik hastalıklarda düzeyinin arttığı bilinmektedir. Ancak Fallottetralojisi gibi siyanotik kalp hastalıklarında hastalığın doğal seyrinde laktat düzeyi ile ilgili ve demir eksikliği ve/veya demir eksikliği anemisi ile ilgili çalışma yoktur. Çalışmamız pediatrik yaş grubunda, özellikle siyanotik doğuştan kalp hastalıklarında laktat ile hematolojik parametrelerin birlikte değerlendirildiği ve mortalite ile ilişkisinin araştırıldığı nadir çalışmalardan birisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim:Theaim of thisstudywastocorrelate hemoglobin, ferritin, serum lactateandironlevelswithcomplaints, hipoxicspellhistoryandfrequencies, age, ecocardiographicfindings, additionalangiographiccardiacanomalies, operationalcharacteristicsandgrowthstatus of patients, underwentcatheterangiographyandafterwardsbeenoperatedbecause of TOF.Also it wasaimedtoevaluatemortalityandmorbiditystatus of patientsaccordingtothe presence of ironreplacementtreatment. MaterialsandMethods: 178 patientsappliedtoPediatricCardiologyand General PediatricsOutpatientClinics of MedicalSciencesUniversity Ankara Dr. Sami Ulus Maternityand Child HealthandDiseases Training andResearchHospitalwereincluded in thisstudy. Clinicalandlaboratoryfindingssuch as plasmairon, ferritin, hemoglobin andlactatelevels, ecocardiographyandcatheterangiographyreportsobtainedfromhospitaldatabase of thesepatientswereevaluated. Statistical PackageforSocialSciences (SPSS) 23.0 programmewasusedforstatisticalanalysis. Results: Evaluation populationwascomposed of 178 tetralogy of Fallotpatientswhich of thosewere 107 (60,1%) malesand 71 (39,9%) females. Mostfrequentage of diagnosiswas 0-1 monthandmostfrequentexaminationfinding at thisagewasheartmurmur.Irondeficiencyanemiaratio of thesepatientswas 29,3%. Number of hipoxicspellattack of anemicpatientswashigher. Alsolevels of SpO2 of patientswithhipoxicspellswerelower. Whenhematologicalparameters of patientswithandwithoutirondeficiencyanemiawerecompared, it wasshownthat RDW washigh, MCV, serum ferritinandiron of anemicpatientsweresignificantlylow. Also hemoglobin, hematocritanderythrocytecountwerehigh in patientswithirondeficiencyanemia. Negativecorrelationbetween serum ironandlactateandpositivecorrelationbetweenlactateandferritinwerefound,whencorrelations of theseparametereswereevaluated. Itwasseenthat total correctionoperationwasmostfrequentlyappliedandthisoperationwasmostfrequentlyapplied at age of 1 orhigher. Itwasseenthathipoxicspells, lowsaturation, low serum ferritinandsmallerdiameters of bothpulmonaryarterieswererelatedwithhighermortality rate. DiscussionandConclusion:Erythrocytecount of patientswith TOF can be found as low, normal orhigh in presence of irondeficiencyanemia. Itwasthoughtthatevaluationmaterials of anemialike serum ferritinandironlevelsandalsosomeotherhematologicalparameterssuch as RDW and MCV areimportant in diagnosisanddetermination of treatment in thesepatients. Inaddition it wasconfirmed in ourstudythatthere is negativecorrelationbetween serum ironandlactateandpositivecorrelationbetweenlactateandferritin. Itoccurs as an intermediateproduct of anaerobicrespiration in lactatecarbonhydratemetabolism. Whenthecelldoes not useenoughoxygen, lactateaccumulates as a result of anaerobicrespirationandifthelivercan'tseperatethelactateaccumulated in thebloodlactaterises. It is knownthatthelevelincreases in caseswheretheoxygenation of tissues is decreased, such as shock, hypovolemia, leftheartfailureor in metabolicdiseasesuch as diyabetesmellitus, cancers, liverdisease. However in cyanoticheartdiseasessuch as tetralogy of Fallot, therearenostudies on lactatelevelin thenaturalcourse of diseaseand on irondefiencyand / oranemia. Ourstudy has beenone of therarestudies in thepediatricagegroup, especially in cyanoticcongenitalheartdisease, in whichlactateandhematologicalparameterswereevaluatedtogetheranditsrelationshipwithmortalitywasinvestigated.