Tubaovaryan abse tanısı alan hastaların cerrahi tedavi öngörüsünde prokalsitonin düzeyinin önemi
The importance of the procalcitonin level in prediction of surgical treatment of patients with tubovarian abscess
  1. Tez No: 638370
  2. Yazar: ZEHRA CANSAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE DOĞANAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik inflamatuar hastalık, Prokalsitonin, Tubaovaryan abse, Pelvic Inflammatory Disease, Procalcitonin, Tuboovarian Abscess
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada TOA (Tubaovaryan Abse) tanısı alan hastaların tedavi planlarının belirlenmesinde inflamasyonun şiddetini gösteren prokalsitonin düzeyinin cerrahi tedavi öngörüsündeki rolünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma Ocak 2020 ve Haziran 2020 yılları arasında Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Jinekoloji servisine TOA öntanısı ile yatırılmış 18-65 yaş arasındaki 88 hastayı kapsamaktadır. Çalışmada hastaların demografik özellikleri, risk faktörleri, klinik, ultrasonografi ve laboratuvar verileri, tedavi modaliteleri kaydedilmiştir. Hastalar yatış süresi boyunca takip edilmiştir. Sonuçlar değerlendirilirken p değerinin < 0,05 olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında TOA tanısı alan toplam 88 hasta incelenmiştir. Bu hastaların %35,2'si (n=31) medikal tedaviye yanıt verirken geriye kalan %64,8'i (n=57) medikal tedaviye yanıt vermediği için cerrahi tedavi uygulanmıştır. Medikal tedaviye yanıt veren ve vermeyen hastalar arasında yaş, doğum sayısı, doğum yapma durumu, beden kütle indeksi (BKİ), rahim içi araç (RİA) kullanımı, vücut sıcaklığı, TOA boyutu, C-Reaktif Protein (CRP), lökosit sayısı (WBC), prokalsitonin (PCT) düzeyi ve hastanede kalış süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Hastaların hiçbiri son 6 ay içinde pelvik cerrahi operasyon geçirmemişti. Medikal tedaviye yanıt vermeyen hastalara TOA açısından cerrahi tedavi uygulanmıştır. Toplam 57 hastanın %52.6'sına (n=30) laparoskopi (L/S), geriye kalan %47.4'üne (n=27) laparotomi (L/T) uygulanmıştır. Sonuç: TOA tedavisinin planlanması bir çok faktöre bağlı olup tek bir değişken ile karar vermek doğru olmayabilir. Hastaların yaşı, fertilite istemi, menopozal durumu, klinik tablosu gibi bir çok faktör tedavi planlarında etkili olmaktadır. Bir çok kronik komplikasyona neden olabilen PIH ve TOA hastalarında erken ve doğru tedavi hastalar için çok önemlidir. Cerrahi tedavi uygulanacak hastaların seçiminde inflamasyonun şiddeti önemli olduğundan, özellikle bakteriyel enfeksiyonlara özgün erken bir inflamasyon belirteci olarak kabul edilen prokalsitonin değerinin 0.19 ng/ml üstünde olmasının TOA'da cerrahi tedavi gerektiren hastalara erken müdahale edilmesinde öngörüsünün olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to reveal the role of procalcitonin, which shows the severity of inflammation, in predicting surgical treatment in determining the treatment plans of patients diagnosed with TOA (Tuboovarian Abscess). Material and Methods: This prospective study covers 88 patients between the ages of 18-65 who were admitted to the Gynecology Service of Ankara City Hospital Gynecology and Obstetrics Department between January 2020 and June 2020, with the pre-diagnosis of TOA. In the study, demographic characteristics, risk factors, clinical, ultrasonography and laboratory data, treatment modalities of patients were recorded. The patients were followed up during their stay. When evaluating the results, cases where p value 0.05). None of the patients had undergone pelvic surgery in the past 6 months. Surgical treatment was applied to patients who did not respond to medical treatment in terms of TOA. Laparoscopy (L / S) was performed in 52.6% (n = 30) of 57 patients and laparotomy (L / T) in the remaining 47.4% (n = 27). Conclusion: Planning of TOA treatment depends on many factors and it may not be correct to make a decision with a single variable. Many factors such as age, fertility request, menopausal status, and clinical picture of the patients are effective in treatment plans. Early and correct treatment is very important for patients with PID and TOA, which can cause many chronic complications. Since the severity of inflammation is important in the selection of patients to undergo surgical treatment, we think that procalcitonin level >0.19 ng/ml, which is considered as an early inflammatory marker specific to bacterial infections, has a prediction for early intervention in patients requiring surgical treatment in TOA.