Tip 2 diyabetes melllitus'lu yaşlı hastalarda hekimlerin tedavi yaklaşımlarının study of osteoporotic fractures (SOF) kırılganlık indeks kategorilerine göre incelenmesi
Investigation of treatment approaches of physicians in elderly patients with type 2 diabetes mellitus by study of osteoporotic fractures (SOF) frailty index categories.
- Tez No: 638402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Geriatri, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Geriatrics, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, kırılganlık, yaşlılık, SOF indeksi, deintensifikasyon, Diabetes mellitus, frailty, aging, SOF index, deintensification
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kırılganlık (frailty), yaşlanma ile beraber vücudun fizyolojik sistemlerinde ve fonksiyonlarında meydana gelen azalmadan dolayı kişinin var olan fizyolojik ve biyolojik rezervindeki ve strese karşı direncindeki düşüşü tanımlayan geriatrik bir sendromdur. Hastaların kırılganlığını tespit etmekte kullanılan çeşitli kırılganlık indeksleri mevcuttur. SOF kırılganlık indeksi poliklinik şartlarında kırılganlığı tespit etmekte kullanılabilecek basit ve kolay uygulanabilen bir indekstir. Son yıllarda artan ilaç sayısı ve çeşitliliği hekimlerin diyabet tedavisindeki seçeneklerini oldukça arttırmıştır. Hekimler bu ilaç çeşitliliği içinden hastalarını tedavi ederken hedeflerine en uygun ilacı seçmektedir. Hekimlerin diyabet tedavisindeki hedefleri hastanın kırılganlık düzeyine göre değişmektedir. Biz bu çalışmamızda hekimlerin yaşlı diyabetik hastaları tedavi ederken hastaların kırılganlık düzeyini dikkate alıp almadıklarını, kırılganlık düzeyine göre tedavilerinde deintensifikasyon yapıp yapmadıklarını, SOF kırılganlık kategorilerine göre tedavilerinin uygun olup olmadığını araştırdık. SOF kırılganlık indeks kategorilerine göre reçeteler incelendiğinde geriatristlerin ve diğer branş hekimlerinin kırılgan ve kırılganlığa yatkın diyabetik hasta gruplarında reçetelemelerinin hastanın kırılganlık düzeyine uygun olduğu tespit edilmiştir. Geriatristler kırılgan grupta 31 (%70,5), kırılganlığa yatkın grupta 45 (%72,6) diğer branş hekimlerimiz ise kırılgan grupta 28 (%63,6), kırılganlığa yatkın grupta 39 (%62,9) olmak üzere hastaların kırılganlık durumuna uygun tedavi kararı vermişlerdir. Diğer branş hekimlerimizin dinç grup hastalardaki reçetelemeleri incelendiğinde çoğunluğu (44 (%56,4)) kırılganlık durumuna uygun bulunmamıştır. Hekimlerin hastalarında herhangi bir kırılganlık indeksi hesaplamasalar dahi klinik muayenelerinde mesleki tecrübelerinin verdiği bilinçle hastalarının kırılgan olduğunu düşündüklerinde buna uygun şekilde doz azaltmaya gittikleri sonucuna varılmıştır. Kırılgan (SOF skoru= 2-3) hastaları HbA1c düzeylerine göre ayrılan 5 alt kategoriye göre incelediğimizde; hastaların MMSE skorları (p=0,513) ve düşme insidansı (p=0,317) kategoriler arasında benzer bulunmuştur. TUG süreleri (p=0,001), KATZ skorları (p=0,016) ve LAWTON-BRODY skorları (p=0,005) arasında ise gruplar arasında anlamlı derecede fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Frailty is a geriatric syndrome that is defined as the decrease in a person's existing physiological and biological reserve and resistance to stress due to a decrease in the physiological systems and functions of the body with aging. There are several frailty indexes used to detect patients frailty. SOF frailty index is a simple and easy-to-apply index that can be used to detect frailty in outpatient conditions. The increasing number and variety of drugs in recent years has increased physicians' options for diabetes treatment. Physicians choose the most suitable drugs for their goals while treating their patients among this variety of drugs. The goals of physicians in the treatment of diabetes vary according to the patient's level of frailty. In this study, we investigated whether the physicians considered the frailty level of the patients while treating elderly diabetic patients, whether they deintensified their treatment according to the level of frailty and whether their treatment was appropriate according to patients frailty categories. When the prescriptions were examined according to the SOF frailty index categories, it was found that geriatricians and other department physicians were able to prescribe appropriate antidiabetic drugs in the frail and pre-frail group. Geriatricians 31 (70.5%) in the frail group, 45 (72.6%) in the pre-frail group, and other department physicians 28 (63.6%) in the frail group, 39 (62.9%) in the pre-frail group, both made appropriate treatments according to patients frailty categories. Except for the geriatricians, the majority of other specialist physicians prescriptions in the vigorous patient group were not appropriate (44 (%56.4)) for their level of frailty. Even if the physicians do not calculate any frailty index for their patients, it was concluded that they opt to reduce dosage (deintensification) accordingly by the aid of their clinical experience if they think their patient is frail. When we examine the frail (SOF score = 2-3) patients according to 5 sub-categories separated according to HbA1c level; MMSE scores (p = 0.513) and fall incidence (p = 0.317) of the patients were similar among the categories. There was a significant difference between the groups in terms of TUG times (p = 0.001), KATZ scores (p = 0.016) and LAWTON-BRODY scores (p = 0.005).