Investor sentiment and the bond market: Evidence from Turkey
Yatırımcı beklentileri ve tahvil piyasaları: Türkiye uygulaması
  1. Tez No: 638445
  2. Yazar: HALAH AHMED BAHANSHAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Sektör Tahvil Spread'ı, Yatırımcı Beklentileri, Tüketici Güven Endeksi, Reel Sektör Güven Endeksi, VAR Analizi, Corporate BondsYield Spread, Investor Sentiments, Consumer Confidence Index, Real Sector Confidence Index, VAR analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma Ocak 2010'dan Nisan 2019'a kadar olan verileri kullanarak yatırımcı beklentilerinin Türk Özel Sektör tahvilleri üstündeki etkisini vektör oto-regresyon (VAR) yöntemi ve Granger nedensellik testleriyle incelemektedir. Yatırımcı beklentilerini ölçmek için Tüketici Fiyat Endeksi (CCI) ve Reel Sektör Güven Endeksi (MSCI) kullanılmıştır. Ayrıca uluslararası beklentilerin Türk özel sektör tahvil spread'leri üstündeki etkisini ölçmek için ABD Michigan Tüketici Güven Endeksi (MSCI) 'da kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar Reel Sektör Güven Endeksinin tahvil spread'lerini etkilediğini istatiksel olarak kanıtlamış, buna karşın benzer bir etki Tüketici Güven Endeksi için bulunamamıştır. Sonuçlar ayrıca geçmiş dönem spread değerlerinin bugünkü Tüketici Güven Endeksi ve Reel Sektör Güven Endeksi değerlerini negatif yönde ve istatiksel olarak anlamlı biçimde etkilediğini de göstermektedir. Granger nedensellik testleri; Reel Sektör güven endeksinden özel sektör tahvil spreadlerine doğru tek yönlü bir etkinin olduğunu kanıtlamaktadır. Buna karşın; Tüketici Güven Endeksi ile özel sektör tahvil spread'leri arasında ne tek yönlü, ne de çift yönlü bir ilişki bulunamamıştır. Keza sonuçlar uluslar arası etkiyi test etmek için kullanılan MSCI'ında Türk özel sektör tahvil spread'leri üstünde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study intends to analyze the effect of investor sentiment on Turkish Corporate bond yield spread, for the period from January 2010 until April 2019, using the vector Autoregression (VAR) and Granger Causality Test. Both the Consumer Confidence Index (CCI) and the Real Sector Confidence Index (RSCI) are used as proxies for investor sentiment in Turkey. Moreover, in order to examine the international effect on the Turkish bonds yield spread, USA Michigan Consumer Sentiment Index (MSCI) is used as a proxy for international sentiment. As per the results, Real Sector Confidence Index is statistically significant in determining the current period yield spread while Consumer Confidence Index is not. Interestingly, results also indicate that previous period spread is negatively related and statistically significant in determining both the current period Consumer Confidence Index and the Real Sector Confidence Index. Granger Causality results show that a uni-directional relationship running from the Real Sector Confidence Index towards corporate bond yield spread is valid. However, neither a uni-directional nor a bi-directional causality relationship can be confirmed between Consumer Confidence Index and corporate bond yield spread. Regarding the international effect, results show that MSCI is not statistically significant for the determination of corporate yield spread in Turkey.