Çin edebiyatında Wang Zhaojun olgusu ve geçmişten günümüze değişimi
The phenomenon of Wang Zhaojun in Chinese literature and its changing from the past to the present
- Tez No: 638742
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN KALKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Wang Zhaojun, Çin Edebiyatı, Zhaojun şiirleri, Wang Zhaojun, Chinese Literature, Zhaojun poems
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada Batı Han Hanedanlığı döneminde yaşamış, antik Çin'deki dört güzel kadından biri olan Wang Zhaojun hakkında seçilen şiirler yorumlanmış ve Çin edebiyatındaki serüveni araştırılarak geçmişten günümüze Wang Zhaojun olgusunun değişimi üzerine bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Wang Zhaojun'ün trajik hikâyesi Han Yuan Di döneminde saraya girmesi ile başlamıştır. Saraydaki diğer cariyeler ressama rüşvet verirken, o vermemiş ve ressam onu çirkin bir şekilde resmetmiştir. Talihsiz kadın yıllarca imparatoru bir gün görme hayaliyle yaşamaya devam etmiş ancak imparator onu fark etmemiştir. Umudunu kaybeden Wang Zhaojun, Heqin politikası çerçevesinde Hun lideriyle evlenmeye gönüllü olmuştur. Hun-Çin ulusu arasındaki barışa yaptığı katkılar ile güzelliği daha da hatırlanır hale gelmiş ve Çin tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. Genç ve güzel bir kadının kederli ve dramatik yaşamı, bu hikâyenin tarihi temelini oluşturmuştur. Tarihi ve edebi bir figür olan Wang Zhaojun Çin şiirlerinin de ana temasını oluşturmuş ve hakkında sayısız şiir yazılmıştır. Edebi bir motif haline gelen Zhaojun ve hakkında yazılan şiirler Çin edebiyatında derin bir etki bırakmıştır. Bu çalışmada seçilen Wang Zhaojun şiirleri kendi içinde kederli, güçlü ve barış elçisi figürü olarak ikiye ayrılmış Çin edebiyatındaki Wang Zhaojun olgusunun geçmişten günümüze değişimi ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, yazarlar ilk zamanlarda Zhaojun'ün yaşadığı trajediye odaklanmışlar ve kederini tanımlamaya çalışmışlardır. Yakın çağa doğru Zhaojun'ü güçlü ve ülkesi için kendini feda eden bir barış elçisi olarak tasvir etmişlerdir. Çin edebiyatındaki Wang Zhaojun olgusu geçmişten günümüze büyük bir değişim geçirmiş ve Çin edebiyatının evrimi, yazarların yaşadıkları dönemin toplumsal olayları, ideolojik görüşleri Zhaojun olgusunun değişiminde önemli rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, selected poems about Wang Zhaojun who is one of the four beautiful women and lived during the Western Han Dynasty interpreted and an analysis was carried out on the changing of the Wang Zhaojun phenomenon from past to present by was being researched its adventure in Chinese literature. The tragic story of Wang Zhaojun started with her entering the palace in the Han Yuan Di period. While other concubines in the palace bribed to the painter, she did not give and the painter painted her ugly. The unfortunate woman continued to live with the dream of seeing the emperor one day for years, but the emperor did not notice her. Wang Zhaojun who losing her hope, volunteered to marry with the Hun leader in the framework of Heqin policy. With her contributions to the peace between the Hun-China nation, her beauty has become more memorable and she has an important place in Chinese history. The grieving and dramatic life of a young and beautiful woman has composed the historical basis of this story. Wang Zhaojun, a historical and literary figure, has composed the main theme of Chinese poems and numerous poems has been written about her. Zhaojun, which has become a literary motif, and the poems written about her have had a profound effect in Chinese literature. In this study, selected Wang Zhaojun poems has been divided into two as a grief, powerful and peace envoy figure, and the changing of Wang Zhaojun phenomenon in Chinese literature from past to present has been tried to be revealed. As a result, the authors focused on the tragedy of Zhaojun initially and tried to define her grief. Towards the modern age, they has portrayed Zhaojun as powerful and the peace ambassador who sacrificed herself for her country. The phenomenon of WangZhaojun in Chinese literature has undergone a great change from past to present and the evolution of Chinese literature, the social events and ideological views of the period of the writers has played an important role in the changing of the Zhaojun event.