Lisans öğrencilerinin akıllı restoran uygulamalarını kullanma niyetlerinin ölçülmesine yönelik bir araştırma
A research to measure undergraduate students' intention to use smart restaurant applications
- Tez No: 638746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Akıllı restoran uygulamaları, Yeniliklerin Yayılması Teorisi, Teknoloji Kabul Modeli, Kullanma Niyeti, Smart restaurant applications, Diffusion of innovations Theory, Technology Acceptance Model, Intention to use
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknolojik diğer endüstrilerle birlikte turizm endüstrisini de etkilemeye ve değiştirmeye devam etmektedir. Dijital teknoloji, turizm sisteminde önemli bir bileşendir ve turizm endüstrisindeki bilgilerin yayılmasında anahtar rol oynamaktadır. Teknolojinin beraberinde getirdiği dijitalleşme süreci ise turizm işletmelerine kullanılabilecek birçok yeni imkân sunmaktadır. Ayrıca, bu süreç günlük aktiviteleri yapma şeklimizle birlikte turizm ve seyahat davranışlarımızı da değiştirmektedir.“Akıllı şehirler”,“akıllı sınıflar”,“akıllı evler”ve“akıllı telefonlar”ile insanlar hızla daha akıllı bir dünyaya yönelmektedir. Bu değişim turizm endüstrisi şemsiyesi altında yer alan yiyecek-içecek sektörünü de etkilemekte ve“akıllı restoran”kavramıyla uygulamada giderek daha fazla yer bulmaktadır. Akıllı restoran uygulamaları, dünya genelinde yeni teknolojilere bağlı olarak gelişmeye devam etmektedir. Bu nedenle akıllı uygulamaları kullanan restoranlar hakkında müşterilerin düşüncelerin belirlenmesi, akıllı restorana dönüşüm sürecinde restoranlar için önemli bir ihtiyaçtır. Akıllı restoran uygulamalarına yönelik müşteri görüşlerinin değerlendirilerek ortaya konulması çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Bu çalışma ayrıca, Rogers'ın Yeniliklerin Yayılması Teorisi ve Davis'in Teknoloji Kabul Modelini birleştirerek, akıllı restoran uygulamalarına ve gelecekteki kullanımlarına yönelik müşteri tutumlarını ve gelecekte kullanmaya yönelik niyetlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Anket, 286 gastronomi ve mutfak sanatı bölümü öğrencisine uygulanmıştır. Veriler SmartPLS 3.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre uyumluluk ve gözlemlenebilirlik algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı üzerinde etkiliyken, görece avantaj sadece algılanan fayda üzerinde etkilidir. Algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı ise kullanıma yönelik tutum üzerinde; kullanıma yönelik tutum da gelecekte kullanma niyeti etkilemektedir. Araştırma bulgularından yola çıkarak akıllı restoranlar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technology continue to affect and change the tourism industry along with other industries. Digital technology is an important component in the tourism system and plays a key role in spreading information in the tourism industry. The digitalization process brought by technology offers many new opportunities that can be used by tourism businesses. In addition, this process changes the way we do our daily activities, as well as our tourism and travel behavior. With“smart cities”,“smart classrooms”,“smart homes”and“smart phones”, people are rapidly turning towards a smarter world. This change also affects the food and beverage sector, which is under the umbrella of the tourism industry, and it is increasingly taking place in practice with the concept of“smart restaurant”. Smart restaurant applications continue to evolve due to new technologies worldwide. For this reason, determining the opinions of customers about restaurants using smart applications is an important need for restaurants in the process of transformation into smart restaurants. The main purpose of the study is to evaluate and reveal customer views on smart restaurant applications. This study also aims to identify customer attitudes towards smart restaurant applications and their future use, and their intention to use them in the future, by combining Rogers's Diffusion of innovations Theory and Davis's Technology Acceptance Model. The questionnaire was applied to 286 gastronomy and culinary arts students. The data were analyzed using the SmartPLS 3.0 statistics program. According to the results of the research, while compatibility and observability have an effect on perceived and perceived ease of use, relative advantage is only effective on perceived usefulness. Perceived usefuless and perceived ease of use is affect on attitude towards use, attitude towards use also affects the intention to use in the future. Recommendations for smart restaurants are presented based on the research findings.