Macera turizmi çalışanlarının mesleki kişilikleri çerçevesinde gösterdikleri duygusal emeğin iş tatminine etkisi
The effect of the emotional labor of adventure tourism employees within the framework of professional personality on job satisfaction
- Tez No: 638748
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TAĞRAF
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel İlgi Turizmi, Macera Turizmi, Mesleki Kişilik, Duygusal Emek, İş Tatmini, Special Interest Tourism, Adventure Tourism, Occupational Personality, Emotional Labour, Job Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Turizm sektöründe tüketicilerin kitle turizminden alternatif turizm türlerine doğru bir eğilim gösterdiği görülmektedir. Farklılaşan kültürel ihtiyaçlar, özgürlük arayışı ve ilgi alanlarına yönelim sürdürülebilirlik açısından da önemli bir segment olan özel ilgi turizminin gelişimine sebep olmuştur. Özel ilgi turizm türleri arasında yer alan macera turizmi ise her geçen gün gelişerek sektörde doğa turizmi içerisindeki en büyük payı almaktadır. Macera turizminin gelişmesinde büyük rol oynayan çalışanların kişiliklerinin belirlenmesi, göstermiş oldukları duygusal emeğin anlaşılması ve bunların iş tatmini üzerindeki etkilerinin ölçülmesi bu araştırmanın amaçlarını ortaya koymaktadır. Araştırma literatür taraması ve alan araştırması olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Popüler macera turizm türlerinden yamaç paraşütü, kayak, dalış, dağcılık, kampçılık, oryantiring, atv safari çalışanlarına 123 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek çalışanların mesleki kişilikleri, mesleki kişiliğin iş tatmini ve duygusal emek üzerinde etkileri ile duygusal emeğin iş tatmini üzerindeki etkileri ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın sonunda ise; ülkemizde macera turizmin geliştirilmesine yönelik olarak elde edilen veriler ışığında duygusal emeğin yönetimine ilişkin ve iş tatminini artırmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is seen that consumers in the tourism sector have a tendency from mass tourism towards alternative types of tourism. The diverging cultural needs, the search for freedom and the orientation to the areas of interest have led to the development of special interest tourism, which is also an important segment in terms of sustainability. Adventure tourism, among the types of special interest tourism, develops every day and takes the largest share in nature tourism in the sector. Identifying the personalities of the employees who play a major role in the development of adventure tourism, understanding the emotional labor they show and measuring their impact on job satisfaction reveals the objectives of this research. The research consists of two parts, literature review and field research. Popular adventure tourism types such as paragliding, skiing, diving, mountaineering, camping, orienteering, ATV safari employees were applied a survey of 123 questions. The obtained data is analyzed in SPSS program reveals the professional personalities of employees, the effects of professional personality on job satisfaction, emotional labor and the effects of emotional labor on job satisfaction. In light of the data obtained for the development of adventure tourism in our country, recommendations have been made regarding the management of emotional labor and for increasing job satisfaction.