İşletmelerin iş jeti satın alma kararını etkileyen faktörler
Factors affecting companies' decision making on purchasing business jet
  1. Tez No: 638815
  2. Yazar: MUHAMMET DAVUT YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TALİP AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Havacılığı, İş Jeti, Satın Alma Kararı, Business Aviation, Business Jet, Decision Making Of Purchasing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ulusal ve uluslararası ticari faaliyetlerin artması ve faaliyet gösterilen bölgelerin genişlemesi ile birlikte işletmeler için zaman yönetimi önemli bir hale gelmiş ve zamandan tasarruf etme ihtiyacı giderek artış göstermiştir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere sonradan iş jeti denilecek uçaklar üretilmiştir. Böylelikle işletmelerin faaliyetlerini etkin, verimli ve karlı bir şekilde sürdürebilmeleri için yöneticilerinin, çalışanlarının veya müşterilerinin seyahatlerini kendilerine ait olan veya kiralanan bir uçakla gerçekleştirmesi olarak tanımlanan iş havacılığı kavramı ortaya çıkmıştır. Zaman içerisinde gelişen iş havacılığına paralel olarak farklı özelliklere sahip uçak ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Böylece küçük grupları taşıyan uçaklar olan iş jeti modelleri de artmıştır. İş jeti modellerinin artmasının sonucunda işletmelerin iş jeti satın alma süreçleri, uzmanlık gerektiren ve birçok faktörden etkilenen karmaşık bir hal almıştır. İşletmelerin iş jeti satın alma talebini ve iş jeti modelini belirleme sürecini ihtiyaçları, beklentileri ve finansal güçleri belirlerken iş jeti satın alma kararlarını etkileyen faktörler; iş jeti satın alma ve işletme maliyetleri, vergi avantajları, kiralama gelirleri, satış geliri ve satın alma yapılmaması durumunda kiralama yöntemi ile iş jeti kullanımının doğuracağı maliyetler olarak sıralanmıştır. Çalışmada, işletmelerin iş jeti satın alma kararlarını etkileyen faktörler ayrıntıları ile beraber fayda maliyet analizini içeren karşılaştırmalı örnekle değerlendirilmiştir. İşletmelerin iş jeti satın alma süreçlerini uzman bir aracı kuruluş danışmanlığında sistematik bir şekilde yönetebilmeleri adına sürece etki eden faktörler sıralanmış, detaylandırılmış ve bir örnek üzerinde incelenmiştir. Nihayetinde, iş jeti maliyetlerinin ve sağlayacağı tasarrufların tümünün bir arada değerlendirilmesi ve danışman kuruluşlardan hizmet alınması gerekliliği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In conjunction with the increase in national and international commercial activities and the expansion of the sites of action, for companies, the importance of time management has increased gradually. In order to meet this need, aircrafts to be called“business jet”afterwards were produced. Thus, the business aviation concept, which is defined as the transportation of the managers, employees or customers with their own or chartered aircrafts, has emerged in order for the companies to continue their activities effectively, efficiently and profitably. In parallel with the development of business aviation in the course of time, the need for business jet models with various specifications have emerged. Hence, the models of business jets that carry small group of people have been increased. As a result of the increase in business jet models, the processes of business jet purchasing, requires know-how and affected by various factors, have become complicated. While Companies' needs, expectaions and financial powes specify their process of determining the demand of purchasing a business jet and its model, the factors affecting the decision making to purchase of a business jet are the costs of purchasing, operating costs, taxation advantages, chartering income, sales income and the cost of chartering other business jets instead of purchasing. In this study, the factors affecting companies' decision making to purchase a business jet were evaluated by comparative example including benefit cost analysis of models in a comprehensive manner. The factors affecting companies' decision making on purchasing business jet are put in order, expanded on and examined on an example in order to manage systematically the purchasing process by consulting of a specialized broker company. Eventually, it was concluded the necessity of using brokerage companies and evaluation of the cost of business jet and its incomes all together.