Şizofreni hastalarında tıkınırcasına yeme bozukluğu ve gece yeme sendromu görülme sıklığı; uyku, depresyon ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkisi
Frequency of binge eating disorder and night eating syndrome in patients with schizophrenia; relationship with sleep depression and childhood trauma
- Tez No: 638889
- Danışmanlar: UZMAN NESRİN BÜKET TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, Gece Yeme Sendromu, Uyku, Depresyon, Çocukluk Çağı Travmaları, Schizophrenia, Binge Eating Disorder Night Eating Syndrome, Sleep, Depression, Childhood Trauma
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
AMAÇ: Şizofreni hastalarında tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB) ve gece yeme sendromu (GYS) görülme sıklığının sosyodemografik verilerle birlikte değerlendirilmesi; uyku, depresyon ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ayaktan tedavi ünitelerinde DSM-5 tanı kriterlerine göre“Şizofreni”tanısı almış, en az 6 aydır remisyonda olan, 18-65 yaş arası, ardışık 208 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara DSM-5 Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-5), yarı yapılandırılmış Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Pozitif ve Negatif Semptom Ölçeği (PANSS), Yeme Tutumu Testi (YTT), Gece Yeme Anketi (GYA), Calgary Depresyon Ölçeği (CDÖ), Pittsburgh Uyku Kalite Ölçeği (PUKÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ) uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışmaya alınan hastaların %17,8'sine (n:37) TYB tanısı, %20,7'sine (n:43) GYS tanısı konulmuş olup, %8,6'sında (n:18) GYS ve TYB tanısının birlikte bulunduğu tespit edilmiştir. Hastaların BKİ ortalaması 29,35±5,88 olup, yaklaşık %43'ünü obez ve morbid obez alt grupları oluşturmaktadır. GYS ve TYB tanısı alan hastalarda BKİ ortalaması ve bel çevresi anlamlı olarak daha yüksek tespit edilmiştir. TYB tanısı alan hastalarda TYB tanısı almayanlara göre; GYS, depresyon, çocukluk çağı travma öyküsü (duygusal istismar) görülme oranları daha yüksek, uyku kalitesi daha düşük tespit edilmiştir. GYS tanısı alan hastalarda GYS tanısı almayanlara göre; sigara kullanım oranları, depresyon ve çocukluk çağı travma öyküsü (duygusal istismar) alt birimi ortalamaları daha yüksek, uyku kalitesi daha düşük bulunmuştur. Bu çalışmada BKİ, çocukluk çağı travmaları (özellikle de duygusal istismar), depresyon düzeyi ve uyku kalitesinin hem GYS hem de TYB için belirleyici olduğu, sigara kullanımının da GYS açısından belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Yeme bozukluğu olan hastalarla olmayanlar arasında psikiyatrik ilaç kullanımı açısından anlamlı fark bulunamamıştır. SONUÇ: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar şizofreni hastalarında GYS ve TYB'nin sık görülebileceği yönündedir. GYS ve TYB'nin şizofreni hastalarında fark edilmesi ve tedavi planlamasında göz önünde bulundurulması; hem primer psikopatolojinin daha etkin tedavisine hem de GYS ve TYB sonucu gelişebilecek obezite gibi yaşam kalitesini düşürücü etkenlerin önlenmesinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study to evaluate the prevalance of binge eating disorder (BED) and night eating syndrome (NES) in patients with schizophrenia and investigation of the relationship with sociodemographic features, sleep, depression and childhood traumas. Method: This study included 208 patients between 18-65 years of age, who were diagnosed with schizophrenia in remission for at least 6 months according to DSM 5 criteria at the outpatient treatment units of Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırkoy Mental Health and Neurology Training and Research Hospital. Structured Clinical Interview for DSM 5 Disorders (SCID-I), Semi-Structured Sociodemographic and Clinic Data Form, Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Eating Attitudes Test, Night Eating Questionnaire, Calgary Depression Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index and Childhood Trauma Questionnaire were applied to participants. Results:While diagnosis of binge eating disorder was determined in 17,8% of patients (n:37), diagnosis of night eating syndrome was determined in 20,7% of patients (n:43). BED and NES were found together in 8,6% of the patients (n:18). The mean BMI of the patients was 29.35 ± 5.88 and approximately 43% of the patients were either obese or morbid obese. The mean BMI and waist circumference were significantly higher in patients diagnosed with BED and NES. In patients diagnosed with BED; the rates of NES, depression, childhood trauma (emotional abuse) were found higher and sleep quality was found lower. In patients diagnosed with NES; the rates of smoking, depression, childhood trauma (emotional abuse) were found higher and sleep quaility was found lower. In this study it was found that BMI, childhood traumas (especially emotional abuse), level of depression, and sleep quality were determinants for BED and NES. Smoking was a determinant for NES. There was no significant difference between patients with and without eating disorders in terms of medication use. Conclusion: The results of our study show that; BED and NES are common in schizophrenia patients, noticing these eating disorders and considering them in treatment can help having more effective treatment of primary psychopathology. Also by taking them into consideration, factors that decrease the quality of life due to BES and NES (e.g., obesity) can be prevented.