İdiopatik gerçek erken puberteli hastalarda gonadotropin releasıng hormon analog tedavisinin beden kitle indeksi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of gonadotropin releasing hormone agonist therapy on body mass index in idiopathi̇c central precocious puberty
  1. Tez No: 638890
  2. Yazar: MEHMET ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN POYRAZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: GnRH agonisti, gerçek erken puberte, obezite, beden kitle indeksi (BKİ), GnRH agonist, central precocious puberty, obesity, body mass index (BMI)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve amaç: GnRHa tedavisinin, Gerçek Erken Puberte (GEP)tanılı olgularda beden kitle indeksi(BKİ) artışına sebep olabileceği ile ilgili endişeler bulunmaktadır. GnRHa tedavisi ile BKİ arasında ilişkiyi araştıran çalışmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmamızda GnRHa tedavisinin BKİ üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler:İdiopatik GEP tanısı ile izlenenve en az 2 yıl boyunca GnRHa tedavisi alan hastaların dosyaları geriye dönük incelendi. Tedavi öncesi, tedavinin 1. ve 2.yılında, tedavi bitiminde ve tedavi sonrası 1.yıldaki antropometrik veriler dosyalardan kaydedildi. Olgulartedavi öncesiBKİ SDS değerlerine göre normal kilolu, fazla kilolu ve obez olarak 3 gruba ayrıldı. Ayrıca kullanılan GnRHa'ya göre ve tedavi başında 8 yaşından küçük veya büyük olmalarına göre 2 gruba ayrılarak değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi olguların %58'inormal kilolu, %32'si fazla kilolu ve %10'uobezdi. Tüm olgular beraber değerlendirildiğinde tedavinin 1.yılında ortalama BKİ SDS'nin anlamlı olarak arttığı görüldü. Tedavinin 2.yılında tedavi öncesine göre yine yüksek olsa da, 1.yıla göre artış saptanmadı. Tedavinin devamında BKİ SDS'nin azaldığı ve tedavi bitiminde tedavi öncesi değerlere döndüğü görüldü. Tedavi öncesinormal kilolu olgularda tedavinin 1.yılında BKİ SDS'de anlamlı bir artış görülmesine rağmen, fazla kilolu/obez grupta anlamlı bir artış görülmedi. 8 yaşından küçük olgularda, BKİ SDS'de tedavinin 1. ve 2. yıllarında anlamlı olmayan bir artış görülürken, 8 yaşından büyük olgularda BKİ SDS'nin tedavinin 1.ve 2.yılında anlamlı yükseldiğitakipte azalmaya başladığı ve tedavi öncesi değerlere döndüğü görüldü. Leuprolide asetat (LA) kullananlarda BKİ SDS'de tedavi ileanlamlı olmayan bir artış olmasına rağmen, Triptorelin asetat (TA) kullananlarda BKİ SDS'nintedavinin 1. ve 2.yılında anlamlı yükseldiği ancak tedavi bitiminde tedavi öncesi değere döndüğü saptandı. Sonuçlar: GnRHa tedavisinin GEP'li hastalarda, tedavi sırasında BKİ SDS'de geçici bir yükselmeye sebep olduğu, tedavi bitiminde BKİ SDS'nin tedavi öncesi ile benzer olduğu bulunmuştur.BKİ SDS artışının olguların tedavi öncesi BKİ SDS'leri, tedavi başlama yaşı ve kullanılan GnRHaile ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background:There are concerns that GnRHa may cause increase body mass index (BMI SDS) in patients with Central Precocious Puberty(CPP). In studies between GnRHa treatment and ΔBMISDS, conflicting results have been obtained. In this study, it was aimed to evaluate the effect of GnRHa treatment on BMI SDS. Materials and methods:Medical files of patients who were followed-up with the idiopathic CPP and given GnRHa treatment at least 2 years were evaluated retrospectively. The anthropometric data before treatment, at the 1st and 2nd years of treatment, at the end of treatment and in the 1st year after the treatment were recorded. The patients were divided into 3 groups as normal weight (NW), overweight (OW) and obese(OB) according to BMI SDS values before the treatment. It was also divided into 2 groups according to type of GnRHa used and they were younger or older than 8 years at the beginning of the treatment. Results:At the beginning, 58% of the cases were normal weight, 32% were overweight and 10% were obese. In the whole group the mean BMI SDS increased significantly in the first year of treatment compared to the baseline. Although it was still higher in the 2nd year of treatment, there was no increase compared to the 1st year. During follow-up, BMI SDS decreased and returned to baseline at the end of treatment.The NW group showed a significant increase in BMI SDS in the 1st year, while the OW/OB group did not show a significant increase.In patients 8 years of age whereas the mean BMISDS increased significantly in the first year, compared to the baseline. Although it was still higher in the 2nd year, there was no increase compared to the 1st year. During follow-up, BMI SDS decreased and returned to baseline at the end of treatment.Although there was an insignificant increase in the BMI SDS in the first year in Leuprolide patients, in Triptorelin patients, the BMI SDS was significantly higher in the 1st and 2nd years but returned to baseline at the end of treatment. Conclusions:In our result GnRHa treatment caused a temporary increase in BMI SDS during treatment and returned baseline at the end of treatment. The increase in BMI SDS was related to the baseline BMI SDS, the age of treatment and whichGnRHa used.