Çalışanların iş tatmini ve performansı arasındaki ilişkide beş faktör kişilik özelliklerinin rolü: Bir araştırma
The role of five factor personality traits between job satisfaction and performance of employees: A research
  1. Tez No: 639181
  2. Yazar: REVŞAN ERGÜN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVTAP SARIOĞLU UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik özellikleri, İş tatmini, Performans, Five-factor personality traits, Job satisfaction, Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışanların iş tatmini ve performansı arasındaki ilişkide beş faktör kişilik özelliklerinin rolünü saptamaktır. Ayrıca demografik değişkenlerin bireylerin iş tatminleri ve performansları üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemek çalışmanın diğer bir amacıdır. Araştırmada öncelikli olarak literatür taraması yapılarak, teorik kısım oluşturulmuştur. Araştırmaya ilişkin olarak üç ana hipotez altında toplamda on yedi hipotez oluşturulmuştur. Birinci ana hipotezde çalışanların demografik değişkenleriyle iş tatmini arasındaki ilişkiye; ikinci ana hipotezde çalışanların demografik değişkenleri ile çalışan performansı arasındaki ilişkiye; üçüncü ana hipotezde ise çalışanların beş faktör kişilik özellikleri, iş tatmini ve performans arasındaki ilişkiye yönelik oluşturulmuştur. Araştırma İzmir ili Çiğli Belediyesi çalışanlarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış; 48'i kadın ve 60'ı erkek olmak üzere toplam 108 çalışana uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda dört hipotez (H1.7: Çalışanların iş tatmin düzeyleri kurumdaki görevlerine göre farklılık göstermektedir. H2.5: Çalışanların performans düzeyleri gelire göre farklılık göstermektedir. H3.2: İş tatmini ve Beş Faktör Kişilik arasında anlamlı ilişki vardır. H3.3: Beş Faktör Kişilik ve Performans arasında anlamlı ilişki vardır) kabul edilmiştir. Geriye kalan on üç hipotez reddedilmiştir. Sonuç olarak çalışanların demografik değişkenlerden olan gelir durumu ile performans arasında ve kurumdaki görevin alt boyutu olan çalışma ortamı ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca çalışanların beş faktör kişilik özelliklerinin iş tatmini ve performans arasında anlamlı ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the role of five-factor personality traits in the relationship between the job satisfaction and performance of the employees. In addition, it is another aim of the study to determine whether demographic variables have any effect on individuals' job satisfaction and performance. In the research, a theoretical part was created by making a literature review. Regarding the research, a total of seventeen hypotheses were created under three main hypotheses. In the first main hypothesis, the relationship between the demographic variables of the employees and job satisfaction; In the second main hypothesis, the relationship between the demographic variables of the employees and the performance of the employees; In the third hypothesis, the five-factor personality traits of the employees were created for the relationship between job satisfaction and performance. The research was carried out with the employees of Çiğli Municipality of Izmir province. In the research, it was applied to a total of 108 employees, of which 48 were female and 60 were male, using the questionnaire method. As a result of the analyzes, four hypotheses (H1.7: Employee job satisfaction levels differ according to their duties at the institution. H2.5: Employees' performance levels differ according to income. H3.2: There is a significant relationship between job satisfaction and Five Factor Personality. H3.3: There is a significant relationship between the Five Factors Personality and Performance.) were accepted. The remaining thirteen hypotheses were rejected. As a result, it is seen that there is a significant relationship between the income status of the employees, which is one of the demographic variables, and the performance, and the working environment, which is the sub-dimension of the task in the institution, and job satisfaction. In addition, it was concluded that the five-factor personality traits of employees have a significant relationship between job satisfaction and performance.