Kambiyo senetlerinde temsil
Representation in bills of exchange
  1. Tez No: 639706
  2. Yazar: MEHMET EMİN YIKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARAMAN COŞGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kambiyo Senetleri, temsil, yetkisiz temsil, kambiyo işlemleri, Bills of exchange, representation, unauthorized representation, bills of exchange transactions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kambiyo senetleri, TTK m. 671 ve devamında düzenlenmektedir. Kambiyo senetleri; poliçe, bono ve çekten oluşmaktadır. Bu senetler, ödeme, kredi ve teminat aracı olarak kullanılmaktadır. Günlük yaşamda yaygın biçimde kullanılan kambiyo senetleri, temsilci aracılığıyla işlem görebilmektedir. Kambiyo senetlerinde temsile ilişkin tek hüküm, yetkisiz imza kenar başlıklı TTK m. 678'dir. Hükümde, temsil yetkisinin aşılması veya bulunmaması halinde temsilcinin sorumluluğu düzenlenmektedir. Kambiyo senetlerinde temsile ilişkin diğer hususlar ise TTK'da yer almamaktadır. Bu nedenle TBK'nın temsile ilişkin genel hükümleri, niteliklerine uygun olduğu ölçüde kambiyo senetlerinde temsile uygulanmaktadır. Çalışmamızda, kambiyo senetlerinde temsilin kolay anlaşılabilmesi için öncelikle TBK'nın temsile ilişkin genel hükümleri ele alınmıştır. Çalışmamızın ileryeyen kısımlarında, uygulama ile bağlantının kurulabilmesi amacıyla, yüksek mahkeme içtihatlarından da faydalanılarak, kambiyo senetlerinde temsilci aracılığıyla gerçekleştirilebilen işlemler, bu işlemlerin yapılma biçimleri ve kambiyo senetlerinde yetkisiz temsil hali incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bills of exchange are regulated in Article 671 of the Turkish Commercial Code no 6102 and its continuation. Bills of exchange; consists of notes, bills and cheques. These bills are used as a means of payment, credit and guarantee. Bills of exchange, which are widely used in daily life, can be traded through a representative. The only provision regarding representation in bills of exchange is Article 678 of the Turkish Commercial Code titled unauthorized signature. In the provision, the responsibility of the representative is regulated in the event that the authority of representation is exceeded or absent. Other issues regarding representation in bills of exchange are not included in the Turkish Commercial Code. For this reason, the general provisions of the Turkish Code of Obligations on representation apply to representation in bills of exchange to the extent that it is appropriate for its natur. In our study, in order to make the representation in bills of exchange easy to understand, firstly, the general provisions of the Turkish Code of Obligations regarding representation were discussed. In the later parts of our thesis, transactions that can be carried out through representative in the bills of exchange, the methods of these transactions and unauthorized representation in the bills of exchange are examined by using case law of High Courts in order to establish connection with the application.