Kamu yönetiminde liderlik bağlamında kamu çalışanlarının liderlik algıları: Azerbaycan ASAN Hizmet Kurumu üzerine bir araştırma
Leadership perceptions of public employees in the context of leadership in public administration: A research on Azerbaijan ASAN Service
  1. Tez No: 639716
  2. Yazar: FARID TAYYARLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: lider, liderlik, kamu yönetimi, Azerbaycan, ASAN Hizmet, leader, leadership, public administration, Azerbaijan, ASAN Service
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Liderliğin tarihsel gelişim süreci araştırıldığında her çağda toplumların bir lidere ihtiyaç duyduğu, bu liderlerin ise tarihin dönüm noktalarını oluşturacak kararlar alarak yönettiği toplumları etkilediği görülebilir. Genel olarak lider dedikte etki yapma, yani fikirlerini iletmek, kabul ettirmek, bu fikirlere destekçi bulmak ve uygulamak becerilerine sahip kişi kast edilmektedir. Liderlik kavramını anlamak için çeşitli liderlik yaklaşımları geliştirilmiştir. Liderlerin çeşitli özellikleri ve karakterleri var olmakta ve bu çerçevede farklı liderlik türlerinden bahsedilmektedir. Bu çalışmada Azerbaycan kamu yönetimi çerçevesinde liderlik, özellikle Azerbaycanlı liderler, onların özellikleri ve liderlik tarzları öğrenilmiş, ve yapılan anket çalışması ile ASAN Hizmet yönetici ve çalışanlarının liderlik algısı araştırılmıştır. ASAN Hizmet yeni kamu yönetimi ve e-devlet uygulamaları kapsamında kurulan ve aşırı bürokratikleşmeyi ortadan kaldırmayı amaçlayan, vatandaşların memnuniyet düzeyini artırmaya odaklanmış bir kamu kurumu olmakta ve bu kurumda yönetici ve çalışan pozisyonlarında bulunan kişilerin liderlik algılarının öğrenilmesi, kamu yönetimi bağlamında liderlik anlayışını geliştirmede önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
While researching the historical development process of leadership, it has been seen that societies need a leader in every age, and these leaders influence their societies by decisions, that constitute the turning points of history. In general, a leader is a person who makes an impact, namely conveys ideas, have them accepted, finds supporters for these ideas and apples them. There are various leadership approaches to understand the concept of leadership. Various characteristics of leaders exist and different types of leadership can be mentioned within this framework. Leadership under Azerbaijani public administration in this regard, especially Azerbaijani leaders, the leadership style of Azerbaijani leaders are learned, and with the help of survey leadership perception of ASAN Service managers and employees has been investigated. ASAN Service is a public institution established within the scope of new public administration and e-government applications and aimed at eliminating excessive bureaucratization, and focusing on increasing the satisfaction level of Azerbaijani citizens. And for this reason, learning the leadership perceptions of the people who are in the positions of manager and employee in this institution is important in developing the leadership understanding in the context of public administration in Azerbaijan.