Factors influencing rural families migration to urban areas: A case study of Kabul Afghanistan
Kırsal ailelerin kentlere göçünü etkileyen facktörler: Kabil-Afganistan örneği
  1. Tez No: 639749
  2. Yazar: ABDUL AHAD HAKIM
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. İSMET BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: göç, kırsal-kentsel göç, itici faktörler, çeken faktörler, migration, rural-urban migration, pushing factors, pulling factors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Afganlar uzun süredir yurt dışına göç etmektedir. Her çağda, farklı nedenler Afganların hareketine sebep olmuştur. Doğal afetler, ekonominin kötü olması, işsizlik, savaş ve bombalama gibi nedenler Afganları göçe zorlamıştır. Bu çalışma Afganistan'da kırsal alandan kentsel alan olan Kabile göçün nedenlerini araştırmaktadır. Sosyal demografi, gelir karşılaştırmaları, itici faktörler, çekici faktörler, memnuniyet ve kırsaldan göç eden ailelerin yeniden kırsal alanla bütünleşme istekleri araştırılmıştır. Araştırmanın birincil verileri kırsal alanlardan kentsel alanlara taşınan 400 göçmen aile ile yapılan anketlerden toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve Likert ölçeği kullanılmıştır. Göçte etkili faktörler Likert ölçeğinin ortalamasına göre düşük, orta ve yüksek düzeyde etkili faktörler olarak sınıflandırılmıştır. Araştırma sonuçları, güvenlik, ekonomi ve haklarla ilgili faktörlerin itici faktörler olarak kırsal alandaki aileler için yüksek bir önem taşıdığını göstermiştir. Tüm faktörler arasında güvenlik, kırsal alandaki ailelerin en önemli temel ihtiyaçlarından biridir ve Taliban'a karşı bir göçmenin ayaklanmasının ana nedeni olarak kabul edilmektedir. Gelir göçmenler tarafından büyük bir önem taşımakta ve bulgular göçten sonra göçmen gelirinin arttığını göstermektedir. Haklarla ilgili faktörler yüksek etkili faktörler olarak sınıflandırılmaktadır. Bu bölüm araştırmayı diğerlerinden farklı kılmaktadır, çünkü ilk kez haklar bu araştırmada önemli bir göç faktörü olarak belirtilmiştir. Çekici faktörler aynı zamanda kırsal alandaki aileler için yüksek bir öneme sahiptir. Hakları temsil eden faktörler göçmenler tarafından yüksek etkili faktörler olarak kabul edilir. Güvenlik ve ekonomik faktörler sırasıyla haklardan sonra gelmektedir. Kabil'e yerleştikten sonra göçmenlerin çoğunluğu Kabil kentinde olmaktan memnun değildir. Bu arada göçmenlerin çoğu ülke sınırlarından diğer ülkelere göç etmeyi tercih ettikleri için memleketlerine yeniden entegre olmayı kabul etmemektedir.
Özet (Çeviri)
Afghans are practicing migration internally and internationally for a long time. Every year, different reasons cause the movement of Afghans. Natural disasters, bad economy, lack of job opportunities, war, and bombing were the reasons for the migration of Afghans. The current study was planned to explore the factors influencing rural families' migration to urban areas of Kabul, Afghanistan. Social demography, income comparisons, pushing factors, pulling factors, satisfaction, and reintegration of the migrated rural families to urban areas were included in the research. The primary data was collected from 400 migrant families selected through purposive sampling technique. Descriptive analysis was applied in the study to analyze the factors affecting internal rural-urban migration. The factors were categorized into less, moderate and highly effective factors based on the mean Likert scores of families. War and factors related to rights were found highly effective pushing factors on rural families migration and Taliban were considered as the main reason for insurgency in rural areas. The pulling factors were also considered as highly effective factors by migrants where factors related to rights are considered as highly effective pulling factors. The income of migrants after the migration has been increased while majority of migrants were dissatisfied with being in Kabul due to insecurity, lack of job opportunities. Majority of the migrants do not want to reintegrate back to their villages due to the conflicts that are existing in rural areas.