Obstruktif uyku apnesinde inflamatuar belirteçlerin değerlendirilmesi
Evaluation of inflammatory markers in obstructive sleep apnea
- Tez No: 639936
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT KULECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne, İnflamasyon, TNF alfa, IL-6, ccfDNA, obstructive sleep apnea, inflammation, TNF alpha, IL-6, ccfDNA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Amaç: Son yıllarda birçok sistemik hastalıkta olduğu gibi obstrüktif uyku apne sendromunda da inflamasyonun önemli rolü olduğunu gösteren çalışmalar yayınlanmıştır. Bu çalışmada tümör nekroz faktör alfa (TNF alfa), interlökin 6 (IL-6) ve serum serbest DNA (ccfDNA) konsantrasyonlarının hastalık şiddeti ve tedavi ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 2017-2019 yılları arasında polisomnografisi yapılan ve apne hipopne indeksi (AHİ) 5'in üzerinde olan 52 katılımcı hasta, AHİ 5'in altında olan 10 katılımcı kontrol grubu olarak alınmıştır. Tüm katılımcıların ayrıntılı demografik ve klinik özellikleri ile PSG kayıt sonuçları kaydedildi. TNF alfa ve IL-6 düzeyleri ELISA bioassay yöntemi kullanılarak, ccfDNA ise DNA izolasyon kitleri kullanılarak ölçümleri kaydedildi. Hastalık şiddeti ve bazı klinik parametrelerle ile ilişkisi olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında, baktığımız inflamatuar belirteçler açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Ancak, ccfDNA ortalamaları hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi (p= 0,71). Bu belirteçlerin hastalık şiddeti ile ilişkisi değerlendirildiğinde de hafif-orta ve ağır gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. IL-6 ve ccfDNA ortalamaları ağır grupta fazlaydı fakat istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,47; p=0,58). Bakılan klinik özelliklerden Epworth skalası ve VKİ ile IL-6 arasında aynı yönlü zayıf derecede korelasyon saptandı. Yine bu belirteçler açısından NIMV kullanan ve kullanmayan hastalarda anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada, değerlendirilen inflamatuar belirteçler (TNF alfa, IL-6 ve ccfDNA) ile hastalık şiddeti arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ancak, bu belirteçlerin bazılarının, bir kaç klinik özellikle zayıf korelasyon gösterdiği saptandı. İnflamatuar belirteçlerin obstrüktif uyku apnesi sendromunda rolünü ortaya koymada daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In recent years, studies have been published showing that inflammation plays an important role in obstructive sleep apnea syndrome, as in many systemic diseases. In this study, we aimed to investigate the relationship between tumor necrosis factor alpha (TNF alpha), interleukin 6 (IL-6) and serum free DNA (ccfDNA) concentrations with disease severity and treatment. Material and Method: In this study, 52 participant patients who underwent polysomnography between 2017-2019 and had an apnea hypopnea index (AHI) above 5, and 10 participants with an AHI below 5 were included as the control group. Detailed demographic and clinical characteristics of all participants and PSG recording results were recorded. TNF alpha and IL-6 levels were measured using ELISA bioassay method, and ccfDNA was measured using DNA isolation kits. The relationship with disease severity and some clinical parameters was investigated. Results: There was no significant difference between the patient and control groups in terms of inflammatory markers we looked at. However, the mean ccfDNAs were higher in the patient group than the control group but were not statistically significant (p = 0.71). When the relationship of these markers with disease severity was evaluated, there was no statistically significant difference between the mild-moderate and severe groups. The mean IL-6 and ccfDNA were higher in the severe group but were not statistically significant (p = 0.47; p = 0.58). The same weak correlation was found between the Epworth scale and BMI and IL-6 among the clinical features examined. Again, there was no significant difference in these markers between the patients using NIMV and those who did not. Conclusion: In this study, no significant relationship was found between the inflammatory markers evaluated (TNF alpha, IL-6 and ccfDNA) and disease severity. However, some of these markers were found to be poorly correlated with a few clinical features. Further studies are needed to demonstrate the role of inflammatory markers in obstructive sleep apnea syndrome.