ST segment elevasyonlu miyokard enfarktüslü primer perkütan girişim yapılmış olan hastalarda kullanılan antiagregan ilaçların girişim öncesi infarkt ilişkili arterde reperfüzyona etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 639938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BÜLENT VATAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: ST elevasyonlu miyokard enfarktüsü, klopidogrel, prasugrel, ticagrelor, TIMI frame sayısı, ST elevation miyocardial infarction, clopidogrel, prasugrel, ticagrelor, TIMI frame score
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, acil servise başvuru anında verilen P2Y12 inhibitörlerinin, sorumlu lezyondaki erken reperfüzyona, işlem öncesi TIMI akımına, TIMI frame skoruna, miyokardiyal tüllenme derecesi (MBG), trombüs sınıflamasına ve klinik sonlanımlara etkisinin araştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: 01.01.2018 ile 30.08.2019 tarihleri arasında hastanemize başvuran STEMİ hastaları geriye dönük olarak incelenip kaydedildi. Hastalar acil serviste verilmiş olan P2Y12 inhibitörüne göre klopidogrel, ticagrelor ve prasugrel olarak üç gruba ayrıldı. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri, kapı-crosswire ve ağrı-crosswire zamanları kaydedildi. Koroner anjiyografileri görüntülemesinde işlem öncesi ve sonrası sorumlu lezyondaki TIMI skoru, TIMI frame sayısı, miyokardiyal blush grade(MBG) ve trombüs grade değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamıza 225 hasta (189 erkek,36 kadın) dahil edildi. P2Y12 inhibitörü olarak klopidogrel yüklenen 72, ticagrelor yüklenen 85 ve prasugrel yüklenen 68 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 55.5±8.3 yıl idi ve gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi (Klopidogrel grubunda 56.2±7.1, tikagrelor grubunda 55.9±9.4, prasugrel grubunda 54.1±9; p=0.245). Gruplar yaş, cinsiyet, hipertansiyon diyabetes mellitus, sigara kullanımı, hiperlipidemi varlığı, koroner arter hastalığı varlığı, kapı-cross zamanı, ağrı-cross zamanı açısından birbirine benzerdi. İşlem öncesi TIMI 3 akımı, tikagrelor grubunda diğer gruplara göre daha yüksek olarak bulunmuştur (Klopidogrel %0, Prasugrel %0, Tikagrelor %7.06; p=0.006). Grade 5 trombüs tikagrelor grubunda, diğer gruplara göre anlamlı olarak düşüktü (Klopidogrel %77.78, Tikagrelor %61.18, Prasugrel %77.94; p:0.017). İşlem öncesi TIMI kare sayısı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır(Klopidogrel 23[IQR, 19-29], Tikagrelor 20[IQR, 14-26], Prasugrel 24[IQR, 21-29]; p=0.116). İşlem öncesi MBG 2/3, tikagrelor grubunda daha yüksek olarak saptanmıştır (Klopidogrel %6.25, Tikagrelor %18.82, Prasugrel %7.35; p=0.025). SONUÇLAR: Çalışmamızda işlem öncesi yüklenen P2Y12 inhibitörlerinden tikagrelorun, işlem öncesi TIMI akımı, MBG ve trombüs skoru açısından diğer ilaçlara göre daha üstün olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVES: In this study, it was aimed to investigate the effect of P2Y12 inhibitors given at the time of admission to the emergency department, to early reperfusion in the culprit lesion, TIMI flow before the procedure, TIMI frame score, myocardial blushing grade (MBG), thrombus classification and clinical outcomes. MATERIALS AND METHOD: STEMI patients who applied to our hospital between 01.01.2018 and 30.08.2019 were examined and recorded retrospectively. The patients were divided into three groups as clopidogrel, ticagrelor and prasugrel according to the P2Y12 inhibitor given in the emergency department. The demographic characteristics, laboratory parameters, door-crosswire and pain-crosswire times of the patients were recorded. Before and after the procedure, TIMI score, TIMI frame count, myocardial blush grade (MBG) and thrombus grade were evaluated in the imaging of coronary angiographies. RESULTS: 225 patients (189 men, 36 women) were included in our study. 72 patients with clopidogrel loading, 85 with ticagrelor loading and 68 with prasugrel loading were included in the study. The mean age of the patients was 55.5 ± 8.3 years and there was no significant difference between the groups (56.2 ± 7.1 in the clopidogrel group, 55.9 ± 9.4 in the ticagrelor group, 54.1 ± 9 in the prasugrel group; p = 0.245). The groups were similar in terms of age, gender, hypertension, diabetes mellitus, smoking, presence of hyperlipidemia, presence of coronary artery disease,door to crosswire time, pain to crosswire time. TIMI 3 flow before the procedure was found to be higher in the ticagrelor group compared to other groups (Clopidogrel 0%, Prasugrel 0%, Tikagrelor 7.06%; p = 0.006). Grade 5 thrombus was significantly lower in ticagrelor group than other groups (Clopidogrel 77.78%, Tikagrelor 61.18%, Prasugrel 77.94%; p=0.017). There was no significant difference between the groups in terms of the TIMI frame scores before the procedure (Clopidogrel 23 [IQR, 19-29], Tikagrelor 20 [IQR, 14-26], Prasugrel 24 [IQR, 21-29]; p = 0.116). Before the procedure, MBG 2/3 was found to be higher in the ticagrelor group than other groups (Clopidogrel 6.25%, Ticagrelor 18.82%, Prasugrel 7.35%; p = 0.025). CONCLUSİON: In our study, ticagrelor, one of the P2Y12 inhibitors loaded before the procedure, was found to be superior to other drugs in terms of pre-procedure TIMI flow, MBG and thrombus grade.