Şehrengizlerde söz varlığı
Shehrengizs of vocabulary
- Tez No: 639970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FURKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şehrengiz, şehirler, meslekler, güzeller, güzel övgüsü, Sehrengiz, Cities, Occupations, Professions Experts, Praise of Profession Experts
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Şehrengizler, Türk edebiyatında XVI. yüzyıldan itibaren oluşmaya başlamış bir türdür. Bu türde, bir şehrin doğal ve mimarî güzelliklerinin yanı sıra o şehirde yaşayan ve meslek erbabı dediğimiz esnaf güzelleri de anlatılmaktadır. Şehrengizlerin; dönemin şehir hayatını, yaşayışını, mesleklerini ve doğal güzelliklerini barındırması sebebiyle Osmanlı'nın sosyal tarihine kaynaklık ettiği söylenebilir. Bu tezde XVI. yüzyıldan XIX. yüzyılın sonuna kadar yazılmış ve günümüze kadar çeşitli kaynaklarda yayımlanmış şehrengizler ele alınmıştır. İlk olarak şehrengizlerin şekil ve muhteva özellikleri verilerek şehrengiz türü tanıtılmıştır. Daha sonra şehrengizlerde yer alan güzellere yer verilerek bu güzellerin yaşadıkları yüzyıllar, şehirler, meslekleri ve tasvirlerinde kullanılan övgü sözcükleri belirlenmiş; güzeller isimlerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır. Böylece şehrengizlerde tanıtılan güzellerden yola çıkılarak o dönemin sosyal yaşamı, esnafları, gerçek güzellerin övgülerinde kullanılan sözcükler ve tüm bunların sonucunda ortaya çıkan güzel tasvirleri verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Sehrengiz”is a genre in Turkish litereture that has emerged since XVI. century. This type of literary genre is also about profession expert tradesmen who live in that city in addition to the natural and architectural beauties of the city. Examples of“Sehrengiz”themselves are assumably a source of social history of Ottoman Empire due to including its urban life, lifestyle, occupations and natural beauties of the era. In this thesis,“Sehrengiz”s that are written from XVI. century to the end of XIX. century and published in various sources untill today are examined. First of all,“sehrengiz”s are introduced as their shapes and content features. Secondly, the Tradesmen in the“Sehrengiz”s were included and the words of praise used in depictions, centuries and cities they lived in and occupations of these tradesmen were determined. Tradesmen were sorted alphabetically by their name. Thus, starting from the tradesmen introduced in the“Sehrengiz”s, the social life of the period, tradesmen, vocabulary used in the praise of tradesmen and the resulting, profession expert descriptions were tried to be explained.