Küreselleşme krizi tartışması bağlamında Çin'in kuşak ve yol projesi: Fırsatlar ve zorluklar
China's belt and road project in the context of the globalization crisis debate: Opportunities and challenges
- Tez No: 639977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KURTBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Kuşak ve Yol Projesi, Küreselleşme, Kriz, Uluslararası Düzen, China, Belt and Road Project, Globalization, Crisis, International Order
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çin'in 2013 yılında başlattığı dev proje“Kuşak ve Yol”, şimdiden gerek ekonomik büyüklüğü gerekse de dünyanın her kıtasına yayılarak ortak bulması sayesinde uluslararası düzenin mevcut yapısını değiştirecek güce sahiptir. Söz konusu projenin ekonomik ve siyasi boyutlarının, doğurduğu fırsatların ve yarattığı risklerin gereğince değerlendirilmesi ve uluslararası düzenin gelecekteki görünüşünün doğru tasarlanması bakımından önemlidir. Bu doğrultuda bu tezde, Kuşak ve Yol Projesi küreselleşmenin krizi tartışması bağlamında ele alınarak, projenin farklı devletler üzerinde yaratacağı muhtemel etkileri çözümlemeye ve uluslararası düzene katkı sağlayacak bazı önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, projeye katılan ülkelerin ve bölgelerin gözünden araştırılarak, projenin taraftar ülkeleri, projenin çekimser ülkeleri ve projenin rekabetçi ülkeleri olarak sınıflandırılmıştır. Bunun yanı sıra son dönemlerde küreselleşmenin yeni sahibi olduğunu savunan Çin'in Kuşak ve Yol Projesi ile bir hegemon arayışında olup olmadığı da tartışılmıştır. Çin ile uluslararası düzendeki hâkim güç ABD arasındaki rekabetin ticaret savaşları, Pekin'in küçük, orta ve büyük güçlerle kurduğu ekonomik ve güvenlik ilişkilerine yansımaktadır. Uluslararası düzende büyük ittifaklar kurmak amaçlı büyük ve orta güçler olan Rusya, AB, Türkiye, İran ve Orta Asya ülkeleri projenin en önemli ortaklarıdır. Çin, bu önemli projeyi dış politikasını güçlendirebileceği güçlü ortaklıklar kurma imkânı verecek biçimde tasarlamıştır. Bu çalışmada ortaya çıkan bu resme bağlı olarak, Kuşak ve Yol'un Çin'e ve katılımcı ülkelere getirdiği ekonomik, jeopolitik ve jeostratejik yararlar ve zorluklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
China's giant project“The Belt and Road”, launched in 2013, already has the power to change the current structure of the international order, both in its economic size and by spreading to every continent of the world and finding partners. It is important to properly assess the economic and political dimensions of the project in question, the opportunities it creates and the risks it creates, and to properly design the future appearance of the international order. Accordingly, in this thesis, The Belt and Road project is considered in the context of the discussion of the crisis of globalization, an attempt was made to analyze the possible effects of the project on different actors and make some proposals that will contribute to the international order. This study was investigated through the eyes of the countries participating in the project and classified as the supporter countries of the project, the abstention countries of the project and the competitive countries of the project. In addition, it has been discussed whether China, which recently claimed to be the new owner of globalization, is seeking a hegemon with the Belt and Road project. The trade wars of competition between China and the dominant power in the international order, the United States, are reflected in the economic and security relations that Beijing has established with small, medium and large powers. Russia, the EU, Turkey, Iran and Central Asian countries are the most important partners of the project, which are major and central powers aimed at creating great alliances in the international order. China has designed this important project in a way that allows it to build strong partnerships in which it can strengthen its foreign policy. Depending on this picture revealed in this study, the economic, geopolitical and geostrategic benefits and challenges that Belt and Road bring to China and the participating countries were examined.