İngiliz oryantalizminde Kur'an'ın metinleşme süreci tartışmaları
Discussions on the process of textualization of the Qur'an in British orientalism
  1. Tez No: 640127
  2. Yazar: SALİHA TİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN GÖKKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Oryantalizmi, Kur'an'ın metinleşmesi, Muir, Burton, Rippin, British orientalism, the textualization of the Qur'an, Muir, Burton, Rippin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kur'an'ın metinleşme süreci hem İslam dünyasında hem Batı'da birçok araştırmaya konu olmuştur. Bu süreç hakkında ihtilaflı rivayetlerin olması İngiliz oryantalistlerin de dikkatini çekmiş ve bu hususta birçok görüş öne sürülmüştür. Yapılan araştırmanın gayesi, İngiliz Oryantalistlerden örnek üç ismi mukayeseli bir biçimde ele alarak onların Kur'an'ın metinleşme sürecine nasıl bir yaklaşım öne sürdüklerini ortaya koymaktır. Tezde ayrıca tümevarım yöntemiyle iddialar açıklanmakta, metin analizi yöntemiyle irdelenmekte ve tanımlayıcı/descriptive bir yol izlenmektedir. Tez, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Muir'in vahye yaklaşımı başta olmak üzere Kur'an'ın metinleşmesine dair iddialarından ve sonuçlara ulaşırken uyguladığı yöntemlerden bahsedilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde revizyonist Burton'un Kur'an'ın metinleşme sürecine dair iddia ve yöntemleri, özellikle Kur'an-Mushaf ayrımı ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise birçok iddiasıyla Burton'dan ayrılan revizyonist Rippin, Kur'an'ın metinleşme sürecine yaklaşımı ve uyguladığı metotlar bakımından incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The process of textualization of the Qur'an has been the subject matter of many researhes both in Islamic World and in the West. The existence of controversial narrations about this process has also attracted the attention of British Orieantalists and many views have been put forward in this regard. The aim of the research is to compare three British Orientalists' ideas to reveal how they approach the process of textualization of the Qur'an. In the thesis, claims are explained by induction method, examined by text analysis method and a descriptive way is followed. The thesis consists of three parts. In the first part, Muir's claims about the textualization of the Qur'an together with his approach to revelation, and the methods he applied to reach his conclusions are mentioned. In the second part of the study, revisionist Burton's claims and methods regarding the process of textualization of the Qur'an, in particular the Qur'an-Mushaf distinction are discussed. In the third part, Rippin, a revisionist who differs from Burton with many ideas, is examined in terms of his approach to the process of textualization of the Qur'an and the methods he applied.