Eğitim yöneticilerinin STEM eğitimi farkındalığının çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi
Evaluation of the STEM education difference of education managers according to varying changes
- Tez No: 640126
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, Okul Yönetimi, STEM Eğitim Farkındalığı, STEM, School Management, STEM Education Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, Şanlıurfa İl sınırlarında bulunan kamuya bağlı temel eğitim ve orta öğretim kurumlarında görev yapan eğitim yöneticilerinin STEM (Science, Technology, Engineering ve Mathematics) Eğitimi farkındalığını çeşitli değişkenlere göre analiz etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tarama modelinde desenlemiştir. Araştırmanın verileri, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ilinde bulunan kamuya ait temel eğitim ve orta öğretim okullarda yapan 375 okul yöneticisinden elde edilmiştir. Araştırma verileri, STEM Eğitimi Farkındalığı Anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans ve Ki-Kare testi kullanmıştır. Analizlerden ulaşılan sonuçlar şöyledir: STEM Eğitimi farkındalığı konusunda, katılımcı okul yöneticileri, STEM anlayışına uygun eğitim ve öğretimi önemsemekte ve STEM eğitim-öğretimini ülkemizin kalkınması için gerekli bulmaktadırlar. STEM'in okullarda uygulanması konusunda kendilerine görev düştüğü görüşünde olan katılımcı yöneticiler, STEM hakkında kısmen bilgiye sahiptirler. Türkiye'nin akademik kültürüne uygun bulan okul yöneticilerine göre, bu eğitim anlayışı, her eğitim kademesine ve her ders için kısmen uygundur. Okul yöneticilerine göre STEM, öğretim sürecinde öğrencilerin akademik başarılarını desteklerken; düşünme becerisi, bilimsel düşünme, yaratıcılık, problem çözme ve akademik başarı gibi akademik özellikleri ile motivasyon, işbirliği, özgüven ve günlük yaşam becerisi gibi kişisel özelliklerini ise kısmen desteklemektedir. Araştırmada katılımcı okul yöneticilerinin STEM konusunda temkinli görüşere sahip olmaları, konuyla ilgili bilgi eksikliği ile okullardaki birtakım sorunlarla ilişkilendirilmiştir. Ancak araştırmada, birçok ülkede başarılı sonuçları olan STEM eğitim paradigmasının, Türk Eğitim Sistemi'nin (TES) niteliğini artırma konusunda önemli bir potansiyel barındırdığı değerlendirmesi yapılmıştır. Bu yüzden birçok ülkede ciddi başarıları olan STEM eğitim paradigmasının, TES'in daha nitelikli çıktılar verebilmesi bakımından, STEM'in Türkiye için potansiyel fırsat ve açılımları gözden uzak tutulmamalıdır. Ancak, araştırma verileri, TES'in STEM eğitimini yaygınlaştırması konusunda henüz kat edeceği çok yol olduğu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to analyze the awareness of STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) education by various variables of the education managers working in public basic education and secondary education institutions located on the borders of Sanliurfa Province. The research was patterned in the survey model. The data of the study were obtained from 375 school administrators who conducted public basic education and secondary education schools in Sanliurfa province in the 2018-2019 academic year. Research data was collected through the STEM Education Awareness Survey. In the analysis of the data, percentage, frequency, and Chi-Square tests were used in analyzing data. The results obtained from the analyses are as follows: In terms of STEM education awareness, participating school administrators care about the education and training in accordance with STEM understanding and find STEM education necessary for the development of our country. Participating administrators who believe they have a duty to implement STEM in schools have a part of STEM knowledge. According to school administrators who find fit for Turkey's academic culture, this understanding of education is partially suited for every level of education and for each course. According to school administrators, STEM supports students' academic achievements during the teaching process; it partially supports academic features such as thinking skills, scientific thinking, creativity, problem solving, and academic achievement, as well as personal characteristics such as motivation, collaboration, self-confidence, and daily life skills. The fact that the school administrators who took part in the study had a cautious view of STEM and lacked knowledge on the subject and were associated with a number of problems in schools. However, the study found that STEM education paradigm, which has successful results in many countries, has significant potential in improving the quality of the Turkish Education System (TES). Therefore, STEM education paradigm, which has serious achievement in many countries, should not be kept out of view in terms of TES's ability to provide more qualified outputs, STEM's potential opportunities and expansions for Turkey should not be kept out of sight. However, research data show that TES is still a long way to go to expand STEM education.