Acil servise kan şekeri yüksekliği ile başvuran hastalarda kısa dönem güvenli taburculuk prediktörlerinin incelenmesi
Investigation of short-term safe discharge predictors in patients admitting to the emergency department with the high of blood sugar
- Tez No: 640168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: hiperglisemi, acil servis, hastane yatışı, taburculuk, Hyperglycemia, emergency department, hospitalization, discharge
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servislerde sık karşılaşılan hasta gruplarından biri de izole hiperglisemi ile başvuran hastalardır. Bu hastalar izole kan şekeri yüksekliği ile acil servise başvurduklarında tamamen asemptomatik de olabilirler. Bu araştırmada, izole hiperglisemi ile acil servise başvuran hastalarda bir haftalık hastane yatışı prediktörlerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma 08/10/2018- 06/05/2020 tarihleri arasında, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi acil servisinde, kan şekeri düzeyi 200 mg/dl üzerinde olan hastalarda gerçekleştirildi. Diyabetik ketoasidoz ve hiperosmolar hiperglisemik durumda olan, hemodinamisi anstabil olan ve gebe olan hastalar çalışmadan dışlandılar. Araştırmanın primer sonlanım noktası 7 günlük hastane yatışının prediktörleri olarak belirlendi. Sekonder sonlanım noktası ise, 7 günlük süre içinde ölen hastalar ve bu hastaların özellikleri olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 100 hastanın, 42'sinin 1 hafta içinde hastaneye yatışı yapıldı, 58'inin ise yapılmadı. Yedi günlük süre içinde hastane yatışı olan hastaların, yatışı olmayanlara göre; aktif şikayetleri daha fazlaydı, fizik muayene bulguları mevcuttu, kreatinin, lökosit ve laktat düzeyleri daha yüksekti. Yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre; hastaların başvuruda fizik muayene bulgularının olması (Odds oranı [OR]: 4,4 (%95 güven aralığı [GA]: 1,4 - 13,4, p=0,010) ve kreatinin düzeyi (OR: 3,5 (%95 GA: 1,3 - 9,9, p=0,016) bir hafta içinde hastane yatışının bağımsız prediktörü olarak bulundular. Sonuç: Acil servise izole kan şekeri yüksekliği ile başvuran hastalarda hastaların başvurudaki fizik muayene bulguları ve kreatinin düzeyleri 7 günlük sonlanım ile doğrudan ilişkilidir ve taburculuk öncesinde göz önünde bulundurulabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Patients with isolated hyperglycemia is one of the frequently seen population in the emergency department. These patients can be completely asymptomatic when they apply to the emergency departmenr with isolated hyperglycemia. In this study, we aimed to investigate one-week hospitalization predictors in patients admitted to the emergency department with isolated hyperglycemia. Materials and Methods: This research was carried out in the emergency department of Kocaeli University Hospital between 08/10/2018 and 06/05/2020, in patients with blood glucose levels above 200 mg/dl. Patients with diabetic ketoacidosis and hyperosmolar hyperglycemic state, patients with hemodynamic instability and pregnant women were excluded from the study. The primary outcome of the study was determined as predictors of 7-day hospitalization. The secondary endpoint was determined as characteristics of the patients who died within a 7-day period. Results: Of the 100 patients included in the study, 42 were hospitalized within 1 week, and 58 were not. When compared the patients who were hospitalized within the seven-day period, with those who were not hospitalized; active complaints and physical examination findings were present; creatinine, leukocyte and lactate levels were higher. According to the multivariate logistic regression analysis results; positive physical examination findings at admission (odds ratio [OR]: 4.4 (95% confidence interval [CI]: 1.4 to 13.4, p=0.010) and creatinine level (OR: 3.5 (95% CI: 1.3 to 9.9, p=0.016) were found as independent predictors of hospitalization within one week. Conclusion: Positive physical examination findings and creatinine levels of the patients are directly related to the 7-day outcome in patients admitted to the emergency department with isolated hyperglycemia and can be considered before discharge decisions.