Bor ve deniz yosunu uygulamalarının şeker pancarında (Beta vulgaris L.) agronomik özelliklere etkisi
Effect of boron and seaweed applications on agronomic properties on sugar beet (Beta vulgaris L.)
  1. Tez No: 640439
  2. Yazar: MUSTAFA DAĞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ŞATANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, denizyosunu, bor, Şeker pancarında verim ve kalite, Sugarbeet, boron, seaweed, yield, quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, 2018 ve 2019 yıllarında Konya koşullarında, Şeker pancarında (Beta vulgaris L.) bor ve deniz yosunu uygulamalarının agronomik özelliklere olan etkisini belirlemek maksadıyla yürütülmüştür. Denemede Sesvanderhave firmasının Mohican şeker pancarı (Beta vulgaris L.) çeşidi kullanılmıştır. Deneme konularından biri olan bor uygulaması için kullanılan borik asit (H3BO3) Tekkim firmasından temin edilmiştir. 4 farklı dozda (kontrol 0 ml, 100 ml, 200 ml, 300 ml ) bor uygulanmıştır. İkinci deneme konusu olan ve Koyuncular firmasından temin edilen Seamax ticari isimli deniz yosunu 4 farklı dozda (kontrol 0 ml, 150 ml, 300 ml, 450 ml) uygulanmıştır.Yapılan çalışmada, bor ve deniz yosunu uygulamaları ile bor x deniz yosunu uygulamalarının interaksiyonunun şeker pancarında birtakım özellikler ve kriterler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmasonuçlarına göre şeker pancarında en yüksek kök verimi (9004.00 kg/da) bor x deniz yosunu interaksiyonunda, 450 ml x200ml dozunun uygulanmasında; en yüksek digestion (%18.90) bor x deniz yosunu interaksiyonunda, 450 ml x200 ml dozunun uygulanmasında; en yüksek alfa aminoazot (0.0462) bor x deniz yosunu interaksiyonunda 450 ml x100 ml dozunun uygulanmasında değerlere ulaşılmıştır. Yine yapılan analiz sonuçlarına göreen yüksek kül içeriği, (4.82 ml/da) bor x deniz yosunu interaksiyonunda 450 ml x100 ml dozunun uygulanmasında; en yüksekS (kuru madde) değeri, (22.86 ml/da) bor x deniz yosunu interaksiyonunda 450 ml x100 ml dozunun uygulanmasında; en yüksek P (pancar suyundaki polar, şeker miktarı) değeri, (20.20 ml/da) bor x deniz yosunu interaksiyonunda 450 ml x200 ml dozunun uygulanmasında ve en yüksek Q (usare safiyeti) değeri (93.31 ml/da) ise bor x deniz yosunu interaksiyonunda, 300 ml x100 ml dozunun uygulanmasında elde edilmiştir. Belirlenen sonuçlara göre bor x deniz yosunu uygulamalarının şeker pancarında tarımsal özellikler üzerine etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of boron and sea weed applications on sugar beet(Beta vulgaris L.)agronomic under the conditions of Konya in 2018 and 2019. Mohican sugar beet (Beta vulgaris L.)variety from Sesvander have was used a material in the tial. As a boron application, 4 different doses (control 0 ml, 100 ml, 200 ml, 300 ml) of boric acid compound, provided by TEKKİM firm, were used. As a see weed application, the preparat that named Sea max provided by Koyuncular firm was used in 4 different doses (control (0 ml), 150 ml, 300 ml, 450 ml). In the study, theeffects of boronand see weed applications and boron x seaweed interation on a number of properties and criteria in sugar beet were investigated. The following data were obtained according to the results of research; the higest beet root yield was 9004.00 kg/da in 200 ml boron x 450 ml seaweed; the digestion was18.90% in boron 200 ml x seaweed 450 ml; the alfa aminoazot was 4,62% in boron 100 ml x seaweed 450 ml; theash was 4.82 g/100S in boron 100 ml x seaweed 450 ml; the S was 22,86% in boron 100 ml x seaweed 450 ml; P was20.20% in boron 100 ml x seaweed 450 ml and Q was 93,31%in boron 100 ml x seaweed 300 ml. In the research, the boron and seaweed was effected on yield and quality in the sugarbeet, especially it has been found to increas the beet root yield and sugar yield.