Örgütsel adalet ve iş tatmininin üretim karşıtı iş davranışı üzerine etkisi
The effect of organizational justice and job satisfaction on counterproductive work behavior
- Tez No: 640467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KÖKALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, İş Tatmini, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı, Yapısal Eşitlik Modeli, Organizational Justice, Job Satisfaction, Anti-Productivity Business Behavior, Structural Equation Model
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada örgütsel adalet ve iş tatmininin üretkenlik karşıtı iş davranışı üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, Türkiye'de kamu ve özel sektör çalışanlarından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi, Türkiye'de özel sektör ve kamu kurumu çalışanları üzerinde yapılmıştır. Ankete 241'i kadın; 172'si erkek olmak üzere toplam 413 kişi katılmıştır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. İlk aşamada, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular yöneltilmiştir. İkinci aşamada, çalışanların üretkenlik karşıtı iş davranışlarını ölçmek için P. E. Spector, S. Fox, L. M. Penney, K. Bruursema, A. Goh ve S. Kessler (2006) tarafından geliştirilen 33 soruluk ölçek kullanılmıştır. Üçüncü aşamada, 1967 yılında geliştirilmiş olan ve iş tatminini iki alt boyutta inceleyen Minnesota İş Tatmin ölçeği kullanılmıştır. Dördüncü ve son aşamada ise, Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilen 20 soruluk Örgütsel Adalet Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya ait veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları incelendiğinde örgütsel adalet ve iş tatmininin üretkenlik karşıtı iş davranışı üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Çalışanların örgütsel adalet algısı ve iş tatmini düzeylerinin ve bunlara ait alt boyutlar, üretkenlik karşıtı iş davranışlarını ve alt boyutları eğilimlerini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of organizational justice and job satisfaction on anti-productivity work behavior was examined. The research sample consists of public and private sector workers in Turkey. The research sample was carried out on employees of private and public institutions in Turkey. 241 women were surveyed; A total of 413 people, including 172 men, attended. In the research, sampling method was used easily. In the first stage, questions were asked to determine the socio-demographic characteristics of the participants. In the second stage, a 33-question scale developed by P. E. Spector, S. Fox, L. M. Penney, K. Bruursema, A. Goh, and S. Kessler (2006) was used to measure employees' anti-productivity behavior. In the third stage, Minnesota Job Satisfaction Scale, which was developed in 1967 and examined job satisfaction in two sub-dimensions, was used. In the fourth and final stage, the 20-question Organizational Justice Scale developed by Niehoff and Moorman (1993) was used. The data of the research were analyzed using SPSS and AMOS programs. When the results of the research are examined, it is determined that organizational justice and job satisfaction have an effect on anti-productivity work behavior. Organizational justice perception and job satisfaction levels of employees and their sub-dimensions affect anti-productivity business behaviors and sub-dimensions tendencies.