İş becerikliliği ve tatmini arasındaki ilişki
Relationship between job crafting and of satisfaction
  1. Tez No: 630759
  2. Yazar: AHMAD RESHAD NAZARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iş tatmini, iş becerikliliği, beceri, tatmin, job satisfaction, job resourcefulness, skill, satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Örgütsel davranış alanında en çok araştırılan ve incelenen tutum biri olan iş tatmini, kamu-özel, üretim, hizmet, eğitim, sanayi sektörü de dahil olmak üzere her kuruluşta yapılmaya çalışılan önemli bir sonuçtur. İş başarısının en önemli faktörlerinden biri, iş yerinde bireyin beklentilerinin karşılaştırılmasından ve gerçek ortamdaki sonuçlardan kaynaklanan duygusal bir tepki olarak ifade edilen iş tatminidir. Çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını ve yaşam memnuniyetini güçlendiren ve daha fazla öğrenme imkanı sunan memnuniyet oluşumu, daha yüksek kalite ve daha fazla üretim elde edilir ve sonuçta örgütsel verimlilik artar. Bu nedenle, iş tatminini belirleyen değişkenleri belirlemek önemlidir. Kavramla ilgili çalışmalar literatürde incelendiğinde, iş tatmininin liderlik tarzı, örgütsel destek algısı ve yönetici desteği, örgütsel adalet, mesleki stres ve iş güvensizliği gibi faktörler tarafından belirlendiği görülmektedir. Bu çalışmada, iş becerisinin iş tatmininin önemli bir belirleyicisi olacağı ve“iş beceri davranışı iş tatmininin belirleyicisi midir?”sorusu cevaplanmaya çalışılacak.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction, which is one of the most researched and examined attitudes in the field of organizational behavior, is an important result that is tried to be done in every organization including public-private, production, service, education and industry sector. One of the most important factors of business success is job satisfaction, which is expressed as an emotional response arising from the comparison of the expectations of the individual in the workplace and the results in the real environment. Satisfaction formation, higher quality and more production, which strengthens employees' physical and mental health and life satisfaction and offers more learning opportunities, results in increased organizational productivity. Therefore, it is important to identify the variables that determine job satisfaction. When studies related to the concept are examined in the literature, it is seen that job satisfaction is determined by factors such as leadership style, organizational support perception and executive support, organizational justice, professional stress and job insecurity. In this study, the question of business skill will be an important determinant of job satisfaction and the question mid Is job skill behavior the determinant of job satisfaction?