Nöromiyelitis optika spektrum olgularında bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of cognitive functions in neuromyelitis optica spectrum cases
  1. Tez No: 640605
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL EKMEKCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöromiyelitis optika, Kognitif bozukluklar, Kognitif etkilenme, Neuromyelitis optica, Cognitive disorders, Cognitive impairment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Nöromiyelitis optika spektrum (NMOS) hastalığı her ne kadar geçmişte miyelit ve optik nörit ile sınırlı bir hastalık olarak düşünülse de biyokimyasal tetkikler ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) alanlarındaki gelişmelerle birlikte NMOS hastalığının serebral sendrom, diensefalik sendrom, beyin sapı tutuluşu, area postrema sendromu gibi çok daha renkli klinik tablolarla karşımıza çıkabileceği anlaşılmıştır. Son yıllarda NMOS hastalığı ile ilgili dikkat çeken bir bulgu da NMOS olgularında bilişsel tutuluştur. Bu konuya olan ilgi giderek artsa da halen literatürde sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmamızda, NMOS hastalarının bilişsel fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve hastalığın hangi bilişsel alanlarda bozulmaya sebep olduğunun ortaya konması ayrıca bilişsel bozulma ile demografik özellikler, klinik özellikler, depresyon arasında ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda NMOS tanılı çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 20 hasta ve hastalarla yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi açısından benzerlik gösteren 23 sağlıklı gönüllüye; bilgi işleme hızı, dikkat, seçici dikkat, dikkati sürdürme, yürütücü işlevler, sözel akıcılık, sözel öğrenme ve bellek, görsel öğrenme ve bellek alanlarını değerlendiren nöropsikolojik testler ve Beck depresyon ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Nöropsikolojik test uygulanan NMOS tanılı 20 olgudan 11'inde (%55) en az 2 kognitif alanda bozulma saptanmıştır. NMOS hastalarında birçok kognitif alanda; dikkat, bilgi işleme hızı, sözel bellek, görsel bellek, yürütücü fonksiyonlar ve sözel akıcılıkta sağlıklı bireylere göre anlamlı etkilenme olduğu gözlenmiştir. NMOS hastalarının Beck depresyon ölçeklerinde sağlıklı gönüllülere göre anlamlı farklılık saptanmamış ve kognitif test başarısı ile depresyon arasında da anlamlı ilişki bulunmamıştır. Motor engellilik ile uygulanan testler arasında ilişki saptanmamıştır. Aquaporin 4 (AQP4) seropozitif hastalar ile negatif hastalar arasında çalışmamızda kognitif açıdan herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: NMOS olgularında yüksek oranda bilişsel bozukluk saptanabilmektedir. Bu bozukluk fiziksel engellilikten bağımsız olarak ortaya çıkabilmektedir. NMO hastalarının izlemlerinde ve tedaviye yanıtlarının değerlendirilmesinde bilişsel fonksiyonlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Although neuromyelitis optica spectrum (NMOS) disease was considered as a disease limited to myelitis and optic neuritis in the past, it has been understood that NMOS disease may present with more colorful clinical presentations such as cerebral syndrom, diensephalic syndrom, brain stem involvement, area postrema syndrom with the developments in biochemical examination and magnetic resonance imaging (MRI) fields. Another striking finding about NMOS disease in recent years is cognitive involvement in NMOS cases. Although the interest in this subject is increasing, there are still a limited number of studies in the literature. In our study, it is aimed to evaluate the cognitive functions of NMOS patients and to reveal which cognitive areas the disease causes impairment, and to investigate the relationship between cognitive impairment and demographic characteristics, clinical features, and depression. Materials and methods: In our study, 20 patients with NMOS who met the inclusion criteria and 23 healthy controls who have similar age, gender and education level with patients. Neuropsychological tests which examine information processing speed, attention, selective attention, sustained attention, executive functions, verbal fluency, verbal learning and memory, visual learning and memory components of cognition and Beck depression scale were applied to the patients and healty controls. Results: Cognitive impairment in at least 2 cognitive domains was found in 11 (55%) of 20 NMOS patients who underwent neuropsychological testing. It was observed that many cognitive domains in NMOS patients; attention, information processing speed, verbal memory, visual memory, executive functions and verbal fluency were significantly affected compared to healthy individuals. No significant difference was found in the Beck depression tests of NMOS patients compared to the controls and there was no significant relationship between cognitive test success and depression. There was no relationship between motor disability and the neuropsychological tests applied. In our study, no cognitive difference was found between Aquaporin 4 (AQP4) seropositive patients and negative patients. Conclusion: High rate of cognitive impairment can be detected in NMOS cases. This impirment can occur independently from physical disability. Cognitive functions should also be considered in the follow-up of NMO patients and in evaluating their response to treatment.