21'inci yüzyılın yükselen güç unsuru siber güç ve Türkiye
21st century rising power element of cyber power and Turkey
- Tez No: 640628
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER GENÇ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç, Siber Uzay, Siber Güç, Ulusal Strateji, Güvenlik, Power, Cyber Space, Cyber Power, National Strategy, Security
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Teknoloji ve internet kullanımı hayatın her alanına gittikçe daha fazla nüfuz etmektedir. Günümüzde gücün değişen niteliğine paralel olarak güvenliğin içeriği ve yapısı da değişmekte, siber güç unsurları ve siber güvenlik devletlerin başlıca gündemleri arasında yer almaktadır. Güvenliğin genişleyen yapısı kapsamında konular çeşitlenmekte, aktörler devlet düzeyinden birey düzeyine doğru derinleşmekte ve söz konusu unsurlar siber uzayın amorf yapısı kapsamında artan belirsizliklere ve kırılganlıklara sebebiyet vermektedir. Tarımdan iletişime, kanalizasyondan savunma alanına varan hemen hemen her alan artan şekilde siber teknolojilere ve siber uzaya bağlanmaktadır. Sağlamış olduğu fırsatlar bir yana, kullanıcılarının rahatlıkla kimliklerini gizleyebildikleri ve bu anlamda caydırıcı stratejilerin uygulanmasının kolay olmadığı siber uzay kapsamında risk ve tehditler daha da karmaşık bir yapıya bürünmekte ve ulusal güvenliğin korunmasını zorlaştırmaktadır. Siber uzayın karmaşık yapısı, belirsizliği ve bu alandaki politika uygulamalarının halen gelişmekte olması, siber uzay konularının uluslararası ilişkiler teorileri kapsamında açıklanmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle çalışmada farklı teorilerden yararlanılarak konu Realist, Neo-liberal ve Kopenhag Ekolü'nün sunmuş olduğu yaklaşımlar çerçevesinde tartışılmaktadır. Bu tezde, siber uzay kapsamında önemli çalışmalar yapan ve bu operasyonel alanda iddialı olan devletlerin siber güç unsurları, güvenlik politikaları ve strateji planlamaları incelenmektedir. Bu çalışma ile siber uzayın dört ana bileşeni bulunduğu, bu bileşenlerin ise; teknoloji, internet, jeopolitik uzay ve bireyler olduğu ifade edilmektedir. Siber uzayda söz sahibi olma konusunda ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve İsrail'in söz konusu bileşenler üzerinden gerçekleştirdikleri ya da gerçekleştirmeyi planladıkları stratejiler tartışılmaktadır. Son kısımda ise, Türkiye'nin siber uzaya yönelik çalışmaları ve stratejisi ele alınmakta, mukayeseli bir yaklaşımla bu alanda yapılabilecekler konusunda öneriler getirilmektedir. Türkiye'nin uluslararası alanda söz sahibi olabilmesinde siber güvenliği bir ulusal güvenlik meselesi olarak ele almasının ve farklı sektörleri ve paydaşları içeren kapsamlı bir yaklaşımla çalışmalarına hız vermesinin elzem olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The usage of technology and the internet has outspread in almost every field of life. In contemporary days, the content and structure of security have been changing correspondingly to the change in the quality of security. Cyberspace security has returned to one of the important topics in the states' agenda. The subject of security has been varied because of the expansionary quality of the security, and the actors in the realm of the state have shifted into the individual realm. So-called factors caused to the uncertaiınity and fragility in the formless structure of cyberspace. Many sectors from the agriculture to the communication, from drainage systems to defense industry have been interconnected to each other, cyberspace and cyber technologies. Aside from the opportunities the cyberspace technologies provide, it is difficult to protect national security against the threats and the risks and to establish deterrent strategies since cyberspace is a place where its users can easily hide their identity due to its complex structure. To explain cyberspace issues in terms of international relations theories is hard because of the uncertainty, complex structure, and developing policies of cyberspace. Therefore, the power and security theories of realism, neo-liberal, and Copenhagen theories were analyzed by this frame. In this dissertation, the elements of cyberspace, security policies, and strategic plans of the states which have important efforts theoretically and practically within the scope of cyberspace are examined. By this study, it is indicated that there are four main components in cyberspace; these can be counted as technology, internet, geopolitical space, and individuals.The security policies and strategical plans of the USA, Russian Federation, Republic of Chine, and Israel which are dominating cyberspace is discussed in terms of the components of cyberspace. Then the position of Turkey is comparatively evaluated in terms of cyberspace and some offers have been done for the national and cybersecurity of Turkey. It is concluded that if Turkey wants to be a voice in the world states the policies of cyberspace should be studied carefully and accelerate the works in a comprehensive way including different sectors and stakeholders.