İslami finansal okuryazarlığın kavramsal önemi; üniversite öğrencilerine yönelik uygulamalı bir analiz
The conceptual importance of Islamic financial literacy; an applied analysis for university students
- Tez No: 640709
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR MURAT ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Din, Banking, Religion
- Anahtar Kelimeler: Katılım bankacılığı, İslami bankacılık, Faiz, İslami Finansal Okuryazarlık, Participation banking, Islamic banking, Interest, Islamic Financial Literacy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Özellikle son dönemlerde önemi artan katılım bankacılığı ya da bir diğer adıyla İslami bankacılık, geleneksel bankacılığın yanında yıllardır devam eden bir sistem olmuştur. İslami bankaların en temel doğuş nedeni, dini hassasiyeti olan bireylerin ellerinde tuttukları fazla fonlardır. Özellikle de finansal piyasalarda fon talep eden kişilerin daha fazla fon ihtiyacının doğması, dini hassasiyeti olan ve ellerinde fon fazlası bulunan kişilerin ise sahip oldukları fon fazlalığının her geçen gün artmasına rağmen piyasalara katılamaması, bir aracıya olan ihtiyacın belirginleşmesine neden olmuştur. Dini hassasiyeti olan ve finansal piyasalarda işlem yapmaktan kaçınan bireylerin, bu piyasalarda işlem yapmamasının nedeni faiz yasağıdır. Faiz, kullanılan paraya karşılık sağlanan kar veya getiri şeklinde tanımlanabilmektedir. Faiz sadece İslamiyet'te değil, diğer semavi dinlerde de yasaklanmıştır. Yani katılım bankalarına olan ihtiyaç sadece nüfusu Müslümanlardan oluşan ülkelerde değil, başka dinlere mensup bireyler için de ihtiyaç olmuştur. Bu çalışmanın amacı farklı bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin İslami finansal okuryazarlık düzeylerini ölçmektir. Araştırma kapsamında toplam 617 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Analizde, 12 hipotez test edilmiştir. Analiz sonucunda 12 hipotez doğru kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Participation banking, or Islamic banking, which has increased in importance recently, has been a system that has continued for years besides traditional banking. The main reason for the birth of Islamic banks is the excess funds held by individuals with religious sensitivity. Especially, the fact that people who demand funds in the financial markets have increased need for funds, and those who have religious sensitivity and who have excess funds in their hands have not been able to participate in the markets despite the fact that their excess funds increase day by day, the need for an intermediary has become evident. The reason why individuals who are religiously sensitive and who avoid trading in financial markets is not trading in these markets is the interest ban. Interest can be defined as profit or return provided for the money used. Interest is forbidden not only in Islam but also in other heavenly religions. In other words, the need for participation banks has become a need not only for countries with Muslim populations, but also for individuals from other religions. The aim of this study is to measure Islamic financial literacy levels of university students studying in different departments. Within the scope of the research, a total of 617 students were surveyed. The survey results were analyzed with SPSS package program. In the analysis, 12 hypotheses were tested. As a result of the analysis, 12 hypotheses were accepted correctly.