Geçici Koruma Kanunu ile Türkiye'ye gelen Suriyelilerin uyum süreci ve karşılaştıkları problemler: Batman örneği
Encountering problems and adaption period of Syrians who come to Turkey with Temporary Protection Law: Batman example
  1. Tez No: 640715
  2. Yazar: LEYLA AKTAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BİRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriye Göçü, Türkiye'ye Göç, Uyum, Batman, Migration, Migration Syria, Turkey Migration, Harmony, Batman
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
“Geçici Koruma Kanunu İle Türkiye'ye Gelen Suriyelilerin Uyum Süreci Ve Karşılaştıkları Problemler: Batman Örneği”adlı çalışmada öncelikli olarak göç olgusunu anlamamıza katkı sağlayacağını düşündüğümüz temel kavram ve kuramlar incelenmiştir. Bu anlamda hukuk ve sosyal bilimler perspektifinden göçün ne olduğu, hangi tanımlarla karşılandığı, türleri ve farklı perspektiflerin göç olgusuna yaklaşımları irdelenmiş ve kendi çalışmamıza yönelik perspektif oluşturmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra göçmenlerin uyumu, uyum teorileri bağlamında irdelenerek, Suriye göçü ile ilişkilendirilip, somut örneklerle açıklanmıştır. Böylece Suriye göçünün Suriyeliler üzerindeki etkisi, uyum süreci ve barınma, istihdam, sağlık, eğitim, sosyokültürel alanlarda karşılaşılan güçlükler ve problemler anlaşılmaya ve analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışma uygulamalı bir alan araştırması olarak tasarlanmış ve nitel araştırma yöntemi kullanılarak Batman ilinde gerçekleştirilmiştir. Mülakat uygulamaları kapsamında 20 kişilik bir katılımcı grubuna ulaşılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; katılımcıların büyük çoğunluğunun genç yaşta evlendiği ancak anne-baba olma noktasında kararsız oldukları görülmektedir. Katılımcıların ekonomik durumuna bakıldığında ise genelinin düşük maaşla ve hepsinin sigortasız işte çalıştığı anlaşılmaktadır. Ancak bu durum Türkiye'ye gelinen ilk yıllara kıyasla ve Türkiye'de kalma süresi ile farklılık gösterebilmektedir. Dilin öğrenilmesiyle kurulan sağlıklı ilişkiler ve bu doğrultuda etrafını tanıma ve alışma güdüsü katılımcıların hak ettiği parayı alma noktasında direndiklerini göstermektedir. Katılımcıların göç etmeye karar verme süreçleri irdelendiğinde kaçırılma, öldürülme gibi güvenlik kaygılarının yanı sıra elektrik, su, ekmek gibi temel ihtiyaçların karşılanmaması sonucunda böyle bir karar aldıkları görülmektedir. Ayrıca katılımcıların Türkiye'yi ve Batman'ı göç için öncelikli uğrak noktaları olarak seçmelerinde mekânsal mesafenin yakınlığı, tanıdık birilerinin oluşu ve iş imkânları önemli bir yer tutmaktadır. Son olarak katılımcıların gelecek beklentileri irdelenmiştir. Bu bağlamda katılımcıların çoğunun kimlik yani vatandaşlık alma beklentisinde olduğu görülmektedir. Vatandaşlığın hala verilmemesi ve Suriye'de süren savaş, katılımcıların gelecek hakkında beklentilerinin belirsiz olmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Encounterıng Problems And Adaptıon Perıod Of Syrıans Who Come To Turkey With Temporary Protection Law: Batman Example" in the study; conceptual and theoretical migration, migration types and migration theories are examined. In addition, the harmony of immigrants has been examined in the context of adaptation theories and associated with Syrian migration and explained with tangible examples. Thus, the impact of Syrian migration on Syrians, the harmonization process and the problems they faced in areas such as shelter, employment, health, education and socio-cultural were tried to be understood and analyzed. The study is an applied field research in Batman province using qualitative research method. Field work was carried out between June-July 2020. In the interview application, a sample group of 20 people was reached. According to the findings obtained from the study; it is seen that the vast majority of the participants got married at a young age, but they were undecided about being a parent. When the economic situation of the participants is analyzed, it is understood that the general employment is at low wages and all of them work without insurance. However, this may vary with length of stay compared to the first year when coming to Turkey. The healthy relationships established with the learning of the language and the motivation to recognize and get used to it in this direction show that the participants resisted in getting the money they deserve. When the decision-making processes of the participants are examined, it is seen that they made such a decision as a result of not meeting the basic needs such as electricity, water and bread, as well as security concerns such as kidnapping and killing. Moreover, the participants of the basic issues that Turkey and Batman careful in the selection point in the proximity of distance, is composed of job opportunities and a familiar one. Finally, the future expectations of the participants were examined. In this context, it is seen that most of the participants expect to get identity, that is, citizenship. Citizenship is still not given and the war in Syria causes the participants' expectations about the future to be uncertain.