Türkiye'deki Suriyelilerin sosyal uyum sürecinde sivil toplum kuruluşlarının rolü Sultanbeyli örneği
The role of non-governmental organizations in the social cohesion process of Syrians in Turkey the case of Sultanbeyli
  1. Tez No: 732456
  2. Yazar: SEVDA AKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Mülteci, Kamu Kurumları, Yabancı ve Uluslararası Koruma Kanunu, Integration, Refugee, Public Institutions, Foreigners and International Protection Law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tarihsel süreç içerisinde Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en yoğun göç hareketliliği, iç savaşın yaşandığı Suriye'den gelen göç dalgası ile 2011 yılında başlamıştır. Yaklaşık 4 milyon Suriyeli Türkiye'ye kitleler halinde göç etmiştir. Böylece iki toplum arasından çok yönlü bir etkileşim meydana gelmiştir. On yılı aşkın süredir Türkiye'de bulunan Suriyelilerin kısa ve uzun vadede büyük çoğunluğunun Suriye'ye dönmeyeceği bilinmektedir. Bu nedenle Türkiye'deki Suriyelilerin, Türk toplumuna uyumlarını sağlayabilmeleri için birçok faaliyet yürütülmektedir. Türkiye'de Geçici Koruma kapsamı altında bulunan Suriyelilere yönelik kamu kurumlarının uyum faaliyetlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının (STK) da faaliyetleri bulunmaktadır. STK'lar Türkiye'deki Suriyelilere yönelik eğitim, sağlık, barınma, istihdam vb. birçok alanda projelerle destek sağlamaktadır. Bu çalışmada Suriyelilerin sosyal uyum sürecinde STK'ların rolü ele alınacaktır. İnceleme alanı olarak İstanbul ilinin Anadolu yakasının en fazla göç alan ilçesi Sultanbeyli seçilmiştir. İlçede faaliyetlerini sürdüren kamu kurumları, STK'lar ve uluslararası kuruluşlarla görüşmeler yapılmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda STK'ların sosyal uyum süreçlerinde iyileştirdiği durumlar ve STK'ların sorun alanları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most intense migration mobility that Turkey has faced in the historical process started in 2011 with the migration wave from Syria, where the civil war was taking place. Approximately 4 million Syrians migrated to Turkey massively. Thus, a multi-faceted interaction has occurred between the two communities. It is known that the vast majority of Syrians who have been in Turkey for more than ten years will not return to Syria in the short and long term. For this reason, many activities are carried out so that Syrians in Turkey can adapt to Turkish society. In addition to the harmonization activities of public institutions for Syrians under Temporary Protection in Turkey, non-governmental organizations (NGOs) also carry out activities. NGOs provide education, health, shelter, employment, etc. for Syrians in Turkey. provides support with projects in many fields. In this study, the role of NGOs in the social cohesion process of Syrians will be discussed. Sultanbeyli, the district that receives the most immigrants on the Anatolian side of Istanbul, was chosen as the study area. Interviews were held with representatives of public institutions, NGOs and international organizations operating in the district. In line with the data obtained during the interview, the situations improved by the NGOs in their social cohesion processes and the problem areas of the NGOs were analyzed.