TFRS 15 müşteri sözleşmelerinden hasılat standardının haberleşme sektörüne etkileri: Borsa İstanbul kapsamında incelenmesi
TFRS 15 customer contract effects of the riching standard on communication sector: Analysis under Borsa Istanbul
  1. Tez No: 640768
  2. Yazar: RUGEYYA KOÇMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER KIYMETLİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TFRS 15, Hasılat, BİST, Haberleşme Sektörü, TFRS 15, Revenue, BIST, Communication Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Hasılatın tanımlanması finansal bilgi kullanıcıları açısından önemlidir. Teknolojinin gelişmesi ve küreselleşme ile birlikte karşılaştırılabilir, şeffaf bilgi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Global düzeyde entegrasyonun sağlanabilmesi için şirketlerin UFRS'ye uygun mali tablolarını düzenlemeleri gerekmektedir.“TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat”standardı bu amaç doğrultusunda 01.01.2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 29826 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Standardın yayınlanmasıyla birlikte TMS 11, TMS 18 ve ilgili yorumlar yürürlülükten kaldırılmıştır. Standartlardaki yetersizlikler ve belirsizlikler de ortadan kaldırılarak, açıklanması gereken bilgiler detaylandırılarak daha genel bir çerçeve oluşturulmuştur. Yeni standart müşteriyle yapılan sözleşmeyi temel olarak almıştır. Beş adımdan oluşmaktadır. Bu adımlar sırası ile sözleşmenin tanımlanması, edim yükümlülüklerinin tanımlanması, işlem bedelinin belirlenmesi, işlem bedelinin edim yükümlülüklerine dağıtılması ve hasılatın muhasebeleştirilmesidir. Mal veya hizmet sunumuna ilişkin edim yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle hasılat finansal tablolara alınmaktadır. Edim yükümlülükleri zamana yaygın olarak yerine getirilebileceği gibi zamanın belirli bir anında da yerine getirilebilmektedir. Bu çalışmada hasılatın kayda alınmasında izlenecek adımlar incelenmiştir. Şekiller ve örnekler yardımıyla anlaşılabilir olması amaçlanmıştır. Çalışmada BİST'te işlem gören haberleşme sektöründe faaaliyet gösteren şirketler TFRS 15 kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Defining revenue is important for financial information users. With the development of technology and globalization, the need for comparable, transparent information has emerged. Companies should prepare their financial statements in accordance with IFRS in order to achieve global integration. The“Revenue from Customer Contracts of TFRS 15”standard has been published in the Official Gazette No. 29826 to be implemented as of 01.01.2018 for this purpose. With the publication of the standard, TAS 11, TAS 18 and related comments have been abolished. A more general framework was created by eliminating the inadequacies and uncertainties in the standards and detailing the information to be disclosed. The new standard is based on the contract with the customer. It consists of five steps. These steps are the definition of the contract, the definition of performance obligations, the determination of the transaction price, the distribution of the transaction price to the performance obligations and the accounting of the revenue. Revenue is included in the financial statements upon fulfilment of performance obligations regarding the provision of goods or services. Performance obligations can be fulfilled widely over time or at a certain time of time. In this study, the steps to be taken to record revenue were examined. It is intended to be understandable with the help of figures and examples. In the study, the companies operating in the communication sector traded in BIST were examined within the scope of TFRS 15.