Alzheimer modeli sıçanlarda kaempferol tedavisinin nöroprotektif ve iyileştirici etkisinin araştırılması
Investigation of the neuroprotective and healing effect of kaempferol treatment in rats with Alzheimer disease model
- Tez No: 640784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEN ELİBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Nöroloji, Science and Technology, Biology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, kaempferol, STZ, BACE1, p-TAU, PSEN, Alzheimer's Disease, kaempferol, STZ, BACE1, p-TAU, PSEN
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Alzheimer hastalığı dünya genelinde en sık görülen demans çeşididir. Her yıl prevalansı artmaya devam eden bu nörodejeneratif hastalığın bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Alzheimer hastalığının patolojisini oluşturan ana etmenler senil plaklar, nörofibriler yumaklar ve nöroinflamasyon olarak sıralanabilir. Oksidatif stres bu patolojilerin oluşum ve ilerleme sürecinde yer alan en önemli temel etkenlerden birisidir. Birçok tedavi girişimi hastalığın nöropatojenezini hafifletip kognitif fonksiyonu arttırmayı hedeflemektedir. Bu amaçla birçok bitkisel ürün ve bunların etken maddeleri araştırmacılar tarafından kullanılmaktadır. Kaempferol birçok bitkide sekonder metabolit olarak üretilen anti-inflammatuvar ve antioksidant özelliklere sahip bir flavonoiddir. Kaempferolün oksidatif stresi azaltma yeteneği bu molekülü Alzheimer hastalığı çalışmalarında önemli bir hale getirmektedir. Bu tez çalışmasında öncelikle Alzheimer hastalığını modellemek için Long-Evans cinsi erkek sıçanlara intraserebroventriküler olarak streptozotosin (STZ) enjekte edildi. Oluşturulan bu modele tedavi edici madde olarak bir antinöroenflamatuvar ajan olan kaempferol molekülü intraperitoneal olarak verildi. Tedavi bitiminde davranış deneyleri ve moleküler deneyler yapılarak kaempferolün nöroprotektif etkisini incelendi. Kaempferol morris su labirentinde yapılan öğrenme ve bellek testinde anlamlı bir farklılık göstermezken korkuya bağlı hafızayı ölçen pasif sakınma testinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık oluşturmuştur. Bununla birlikte STZ enjeksiyonu PSEN seviyesinde anlamlı bir değişim göstermezken BACE ve fosforile TAU seviyesinde artışa sebep olmuştur. İlginç bir şekilde Kaempherolün moleküler düzeyde anlamlı bir iyileştirici etkisi olmamıştır. Bu sonuçlar kaempferol tedavisinin Alzeimer hastalığının fenotipik özeliklerinden olan hafıza kaybı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bu çalışma kaempherolün Alzheimer hastalığı tedavisinde aday molekül olabilmesi için iyileştirici etkisinin moleküler temellerinin detaylı olarak incelenmesi açısından ilerleyen çalışmalara yol göstericidir.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease is the most common type of dementia worldwide. There is no known cure for this neurodegenerative disease whose prevalence continues to increase every year. The main factors that form the pathology of Alzheimer's disease can be listed as senile plaques, neurofibrillary tangles and neuroinflammation. Oxidative stress is one of the main factors involved in the formation and progression of these pathologies. Many treatment initiatives aim to alleviate the neuropathogenesis of the disease and increase cognitive function. For this purpose, many herbal products and their active ingredients are used by researchers. Kaempferol is a flavonoid with anti-inflammatory and antioxidant properties produced as a secondary metabolite in many plants. Kaempferol's ability to reduce oxidative stress makes this molecule important in Alzheimer's disease studies. In this thesis study, firstly, streptozotocin (STZ) was injected intracerebroventricularly to Long-Evans male rats for modelling Alzheimer's disease. Kaempferol, an anti-neuroinflammatory agent, was administered intraperitoneally to the rats. At the end of the treatment, the neuroprotective effect of kaempferol was examined by conducting behavioral and molecular experiments. While kaempferol did not show a significant difference in the learning and memory test performed in the morris water maze, it made a significant difference between the groups in the passive avoidance test measuring fear-conditioned memory. However, while STZ injection did not show a significant change in PSEN level, it caused an increase in BACE and phosphorylated TAU levels. Interestingly, Kaempherol had no significant curative effect at the molecular level. These results show that kaempferol treatment has positive effects on memory loss which is one of the phenotypic features of Alzheimer's disease. For this reason, this study guides the future studies in terms of examining in detail the molecular bases of the healing effect of kaempherol in order to be a candidate molecule in the treatment of Alzheimer's disease.