Kur'an-ı Kerim'de örnek aile bireyi olarak Hz. Meryem
Hz. Meryem in the Quran as a model family member
- Tez No: 640810
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Aile, Aile İçi İletişim, Âl-i İmrân, Hz. Meryem, Commentary, Family, Family Communication, Âl-i İmrân, Hz. Meryem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Aile, İslam dinî için önemli sosyal müesseselerden biridir. Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de insanları mutlu etmek için peygamber ve bazı insanlarla bu insanların ailelerini model olarak göstermektedir. Hz. Meryem ve ailesi de Kur'an-ı Kerim'in model olarak gösterdiği aile tiplerinden biridir. Bu çalışma ile Hz. Meryem'in aile bireyleriyle olan iletişimini ele almak, onun ahlak, terbiye ve düşünce yapısında ailesinin rolünü ortaya çıkarmak ve bu yönüyle günümüz ailelerine ışık tutmak amaçlanmaktadır.“Kur'an-ı Kerim'de Örnek Aile Bireyi Olarak Hz. Meryem”isimli bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında, çalışmanın konusu, amacı, önemi ve yönteminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde, aile kavramına genel olarak değinilmiş, aile bireylerini oluşturan kişiler Kur'an-ı Kerim temel alınarak incelenmiştir. İkinci bölümde, Hz. Meryem'in ailesi (Âl-i İmrân), hayatı, yaşadığı sosyal çevre, ailesi ile olan iletişimi ve Hz. Meryem'in şahsiyetinin oluşmasında aile bireylerin rolü Kur'an-ı Kerim çerçevesinde ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise, Hz. Meryem'in aile bireyleriyle olan iletişiminin etkisi hakkında çıkarımlarda bulunulmuş, bu çıkarımlardan hareketle aile içi iletişimin; aile, çocuk ve toplum açısından önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırma ile Hz. Meryem gibi bir şahsiyetin yetişmesinde ailesinin de rolü olduğu ve bu yönüyle de İmrân ailesi gibi aile modellerinin günümüz ailelerine ışık tutabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The family is one of the important social institutions for the religion of Islam. The Almighty, Allah, shows the prophet and some people and the families of these people as models in the Quran to make people happy. Hz. Meryem and her family are also one of the family types shown by the Quran as a model. With this study, it is aimed to discuss the communication of Hz. Meryem with family members, to reveal the role of her family in her morality, decency and mentality, and to shed light on today's families from this aspect. This study, named“ Hz. Meryem in the Quran as a Model Family Member”, consists of an introduction, two parts and a conclusion. In the introduction part, the subject, the purpose, the importance and the method of the study have been mentioned. In the first part, the concept of family has been mentioned in general, and the people who make up the family members have been analyzed on the basis of the Quran. In the second part, Hz. Meryem's family (Âl-i İmrân), her life, the social environment she lived in, her communication with her family and the role of family members in the formation of the personality of Hz. Meryem have been discussed within the framework of the Quran. In the conclusion part, inferences have been made about the effect of Hz. Meryem's communication with family members, and, based on these inferences, intra-family communication; the importance of the family, child and society has been tried to be revealed. With this research, it is concluded that family has a role in raising a personality like Hz. Meryem and in this respect, family models such as the İmrân family may shed light on today's families.