Türkçe eğitimi alanında yapılmış yüksek lisans tezlerinde kişilerarası üstsöylem belirleyicilerinin betimlenmesi
Description of the interpersonal metadiscourse markers in the master thesis studies about Turkish education
  1. Tez No: 640869
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ ÖNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN ESMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hyland (2005), üstsöylem, kişilerarası üstsöylem, Türkçe eğitimi, yüksek lisans tezi, Hyland (2005), metadiscourse, interpersonal metadiscourse, Turkish education, Master of Art thesis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Üstsöylem (Metadiscourse),“söylem hakkındaki söylem”olarak tanımlanmaktadır(Adel, 2006). Üstsöylem iki düzey içermektedir (Hyland, 2005): Metinsel üstsöylem (textual metadiscourse) ve Kişilerarası üstsöylem (ınterpersonal metadiscourse). Kişilerarası üstsöylem metin içeriğine ve metin alıcısına yönelik tutumunu kodlamasında metin üreticisine yardımcı olur. Böylece metin üreticisi ve alıcısı arasındaki iletişimi sağlar (Hyland, 2005). Bu çalışmanın amacı Türkçe eğitimi alanında yapılmış yüksek lisans tezlerinin giriş, bulgu-yorum ve sonuç bölümlerinde kişilerarası üstsöylem belirleyicilerinin kullanımının nasıllığını sorgulamaktır. Betimsel araştırma yöntemlerinden basit seçkisiz örneklem yolu ile beş farklı üniversiteden Türkçe eğitimi alanında yapılmış toplam 100 yüksek lisans tezindeki giriş, bulgu-yorum ile sonuç kısımlarında yer alan kişilerarası üstsöylem belirleyicileri Hyland (2005) üstsöylem sınıflamasına göre Antconc 3.3. derlem işlemleme aracı ile sorgulanmıştır. Bu sorgulama sonucunda elde edilen nicel ve nitel bulgulara dayanarak yüksek lisans öğrencilerinin metin içeriğine ve alıcısına yönelik tutumunu yansıtma ve tutarlı-bağdaşık bir ikna metni üretme edimleri betimlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Metadiscourse is defined as“discourse about discourse”(Adel, 2006). Metadiscourse includes two levels (Hyland, 2005): Textual Metadiscourse and Interpersonal Metadiscourse. Interpersonal Metadiscourse helps the text generative with coding its attitude towards the content and receiver of the text. In this way, it provides the communication between the text generative and the receiver (Hyland, 2005). In this context, the aim of this study is to analyze the use of metadiscourse markers in the introduction- findings-discussion and result parts of the master thesis studies about Turkish Education. The simple random paradigm way, that is one of the descriptive research methods, and the interpersonal metadiscourse markers, taking place in the introduction- findings-discussion and result parts of totally 100 Master theses studies about Turkish Education of five different universities Hyland (2005) are questioned in the Antconc program according to the metadiscourse classification. With the help of the quantitative and the qualitative findings of this questioning, postgraduate students attitudes towards the text content and the receiver and their creating a coherent persuasive text performances are tried to be described. From this aspect, it is very important as being the first study in the literature.