Geri Dön

8. sınıf kız öğrencilerinin STEM alanlarına yönelik tercih nedenlerini ve ilgi düzeylerini etkileyen faktörler

The factors that influence 8th grade female students' preferences and interest levels for the STEM fields

  1. Tez No: 640968
  2. Yazar: ÖZGE ÖZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER YAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 84

Özet

Bu araştırmanın amacı 8. sınıfta öğrenim gören kız öğrencilerin kariyer planlamalarında STEM alanlarını tercih etme ve etmeme nedenleri ile STEM alanlarına yönelik ilgi düzeyleri ve ilgilerini etkileyen faktörleri belirlemektir. Araştırmanın örneklemini Mersin ilinde bulunan beş ayrı devlet okulunda öğrenim görmekte olan, 8. sınıf düzeyindeki 359 kız öğrenci oluşturmuştur. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama araştırması deseninde yürütülmüştür. Araştırma verileri üç bölümden oluşan bir anket ile toplanmıştır. Anketin birinci bölümünde kişisel veriler; ikinci bölümünde ise öğrencilerin üniversite eğitimi için STEM alanlarını tercih etme ve tercih etmeme sebepleri açık uçlu olarak elde edilmiştir. Anketin üçüncü bölümünde ise, katılımcıların STEM alanlarına olan ilgilerinin ölçülmesi amacı ile FeTeMM Alanlarına İlgi Ölçeği kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde parametrik olmayan testler; nitel verilerin analizinde ise içerik analizi ve betimsel istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Öğrencilerin STEM alanlarını tercih etme ve tercih etmeme sebepleri kişisel ve sosyal nedenler olmak üzere iki ana tema altında toplanmış olup, tüm nedenler alt temalar altında gruplandırılmıştır. STEM alanlarını tercih edeceğini belirten kız öğrenciler kişisel olarak parasal getirisinin iyi olması, zevkli olması, sayısala ilgi duyma, sayısalının iyi olması ve başarabileceğini düşünme; sosyal olarak ise aile ve öğretmenleri rol model seçme, çevredeki bireylerden etkilenme, aile gururlandırma isteği ve kadınların da yapabileceğini gösterme isteği nedenlerini iletmişlerdir. STEM alanlarını tercih etmeyecek öğrenciler ise kişisel nedenler olarak zor, sıkıcı ve uğraştırıcı olması, sayısalı sevmeme ve ilgi duymama, sayısalının ve matematiğinin iyi olmaması, başarabileceğini düşünmeme; sosyal nedenler olarak da bu alanların erkeklere uygun olmasını ileri sürmüşlerdir. STEM alanlarına yönelik ilgi düzeylerine ilişkin bulgulara bakıldığında ise katılımcıların ilgileri en yüksek fen bilimleri boyutunda olup, en düşük mühendislik boyutundadır. STEM alanlarına ilgi düzeyleri ile anne eğitim düzeyi, günlük teknoloji kullanım sıklığı, akademik başarı belgesi, bilimsel etkinlik katılımı ve kitap sayısı arasında anlamlı fark bulunmuştur. Elde edilen bulgular ışığında sonraki araştırmalar için teoriye ve uygulamaya yönelik öneriler getirilmiştir.

Özet (Çeviri)

The aim of this study is to determine the reasons for choosing and not choosing STEM fields in the career planning of 8th grade female students and the factors affecting their interest levels and interests in STEM fields. The sample of the study consisted of 359 8th grade female students studying in five different public schools in Mersin. The research was carried out in the survey research design, which is one of the quantitative research methods. The research data were collected with a questionnaire consisting of three parts. In the first part of the questionnaire, personal data; in the second part, the reasons of students preferences about choosing and not choosing STEM fields for university education were obtained as open-ended. In the third part of the questionnaire, the Interest in STEM Fields Scale was used to measure the participants' interest levels in STEM fields. Nonparametric tests in the analysis of quantitative data; content analysis and descriptive statistical methods were used in the analysis of qualitative data. Students' reasons for choosing and not choosing STEM fields were grouped under two main themes as personal and social reasons, and all reasons were grouped under sub-themes. The female students who stated that they would prefer STEM fields for personal reasons, had a good financial return, enjoyable, interested in numeric fields, good at numeric fields, and thinking that they could succeed; for social reasons, choosing family and teachers as role models, being influenced by the people around them, wanting to make the family proud and showing that women can do it. Students who would not prefer STEM fields for personal reasons, difficult, boring and challenging, lack of interest and not being interested in numeric fields, not good at numeric fields and mathematic, not thinking that they could succeed; as for social reasons, they argued that these areas are suitable for men. When looking at the findings regarding the levels of interest in STEM fields, the interest of the participants is highest in science and the lowest in engineering. A significant difference was found between interest levels in STEM fields and mother's education level, frequency of daily technology use, academic achievement certificate, scientific activity participation and number of books. In the light of the findings, suggestions for theory and practice were made for further research.

Benzer Tezler

  1. STEM ile Bütünleştirilmiş Sosyal Bilgiler (SSTEM): Bir Karma Yöntem Araştırması

    STEM integrated social studies (SSTEM): A mixed method research

    VEYSEL KARAKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Eğitim ve ÖğretimAfyon Kocatepe Üniversitesi

    Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TUĞBA SELANİK AY

  2. 8-12. sınıf öğrencilerinin stem kariyer ilgilerinin ve mühendislik bilgilerinin araştırılması

    Examination of stem career interests and engineering knowledge of 8-12. grade students

    İHSAN ARICI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimSinop Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ESRA BOZKURT ALTAN

  3. STEM odaklı etkinliklerin sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilere etkilerinin araştırılması

    Investigation of effects of STEM focused activities on socio-economic disadvantage students

    ESRA KÖROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimSinop Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BOZKURT ALTAN

  4. 6.sınıf öğrencilerinin mühendislik ve mühendis algılarının madde ve ısı ünitesindeki FeTeMM eğitimi sürecinde incelenmesi

    The investigation of 6 th grade students' concepts ofengineering and engineer through STEM training in matter and heat unit

    ÖZAL ŞAPKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEVGİ AYDIN GÜNBATAR

  5. Ortaokul öğrencilerinin STEM tutumları ile mühendislik bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Uşak ili ve ilçeleri örneği)

    Examination of the relationship between STEM attitude skills and engineering knowledge levels of secondary school students (Example of Uşak province of its districts)

    KÜBRA SEVİM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Eğitim ve ÖğretimUşak Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. LÜTFULLAH TÜRKMEN