Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümü ilköğretimde program geliştirme dersi hedeflerinin gerçekleşme düzeyi
  1. Tez No: 64101
  2. Yazar: MERİÇ KANBUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Curriculum Development at the Elementary School Level, The actualization level of the cognitive domain, affective domain and. the psycho motor domain objectives
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Araştırmanın amacı, Abant izzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bölümü Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünde okutulan ilköğretimde Program Geliştirme dersi hedeflerinin gerçekleşme düzeyine ilişkin öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşlerinin saptanmasıdır. Bu amaca dayalı olarak aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır. Abant izzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf öğretmenliği Bölümünde okutulan ilköğretimde Program Geliştirme dersinin; 1. Bilişsel alandaki eğitim hedeflerinin gerçekleşme düzeyi, 2. Duyuşsal alandaki eğitim hedeflerinin gerçekleşme düzeyi, 3. Devinişsel alandaki eğitim hedeflerinin gerçekleşme düzeyi ile ilgili öğretim elemanı ve öğrencilerin görüşleri nelerdir? 4. Öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşlerine göre bu alanların hangisinde hedeflerin gerçekleşme düzeyi daha yüksektir? 5. ilköğretimde Program Geliştirme dersi hedeflerinin; aday öğretmenleri, öğretmenlik mesleğine hazırlama yönünden yeterlilik düzeyi hakkındaki öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşleri nelerdir? Söz konusu alt problemlere ilişkin veri elde edebilmek için geliştirilmiş olan anket, Abant izzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 1995-1996 öğretim yılında İlköğretimde Program Geliştirme dersini almış 4. sınıflardan 165 öğrenciye ve konuyla ilgili dersleri okutan 15 öğretim elemanına uygulanmıştır. Toplanan verilerin frekans, yüzde, aritmetik ortalama, IIIortalamanın ortalaması alınmış ve t testi uygulanmıştır. Analizler,“SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for MS Windows”paket programından yararlanılarak yapılmıştır. Verilerin analizlerinden ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: 1. Bilişsel alan hedeflerinin gerçekleşme düzeyi, öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşlerine göre“Çoğunlukla”ve orta düzeyi (Bazen) gösteren seçeneklerde yoğunlaştığı görülmektedir. 2. Duyuşsal alan hedeflerinin, öğretim elemanları ve öğrencilerin ortak görüşlerine göre ancak orta düzeyde gerçekleşmiş olduğu anlaşılmaktadır. 3. Gerek öğretim elemanları gerekse öğrencilerin ortak görüşlerine göre devinişsel alan hedeflerinin orta düzeyde gerçekleşmiş olduğu görülmektedir. 4. Öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşlerine göre bilişsel ve duyuşsal alandaki hedeflerin gerçekleşme düzeylerinde anlamlı bir fark (bilişsel alanda t=1.75, duyuşsal alanda t=1.81) bulunmamasına karşın, devinişsel alandaki hedeflerin gerçekleşmesinde 0.05 düzeyinde (t=2.03) anlamlı bir fark olduğu görülmektedir. Öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşlerine göre, bilişsel alandaki hedefler, diğer alanlara oranla daha çok gerçekleşmiştir. 5. İlköğretimde Program Geliştirme dersi hedeflerinin öğretmen adaylarını öğretmenlik mesleğine yönlendirmede sadece bilgi basamağında kaldığı, üst düzey hedeflere ulaşılamadığı gözlenmektedir. Bu araştırmada sağlanan sonuçlara göre denilebilir ki; öğretmen yetiştiren kurumlarda öğretmen adaylarının nitelik bakımından yeterli olması, bu derste kazanacakları davranışların daha üst düzeylere çıkarılmasına bağlıdır. Bu derse gereken önem verilmeli, öğretmen adaylarının meslek, alan ve genel kültür bilgisi dersleri dengeli bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca programda yer alan dersler arasındaki ilişkiler istenen düzeyde kurularak, öğretmenlik mesleğime yönelik davranışlar geliştirilmelidir. Anahtar Kelime: ilköğretimde Program Geliştirme; Bilişsel, Duyuşsal ve Devinişsel Alan Hedeflerinin Gerçekleşme Düzeyi. IV
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to maintain the ideas the teachers and students about the achievement level of the program development in primary level education course Abant İzzet Baysal University Faculty of Education, Department of Primary Level Education. Within the context of the above metioned research subject, the questions tried to be answered are as follows: 1. Based on the ideas of the teachers and the students level of achievement of the objectives in which of the following areas is higher: a. The achievement level of the cognitive domain objectives. b. The achievement level of the affective domain objectives. c. The achievement level of the psycho-motor domain objevtives. 2. According to the teachers and the students which of the objectives in relation to the mentioned domains are highly observed? 3. What are the perceptions of the teachers and the students about the objectives of the curriculum development course in order to prepare the student teachers to their professions in primary education? To collect the data, the developed questionnaire was answered by 165 fourth year students who took the curriculum deveiopnemt course dunng the 1995-1996 academic year and was answered by 15 teachers. For the analysis of the data the frequencies, percentages, the mean scores of the items werecalculated and the t-test was applied by means of the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) the program. As a result of the analysis of the data, the findings can be summanzed as follows: 1. The answers of the teachers and the students about the cognitive domain objectives were both highly actualized and were actualized at the medium level. 2. The answers of the teachers and the students showed that affective domain objectives were actualized at the medium level. 3. It was understoud by the analysis of the answers of the teachers and the students that the psycho-motor objectives were actualized at the medium level. 4. According to the results of the teachers and the students questionnaires there was no significant difference about the actualization level of the cognitive and the affective domain objectives, where as; there was a significant difference about the actualization level of the psycho-motor objectives. It was also reported that the cognitive domain objectives were highly actualized as compared to the other domains. 5. It was also observed that the objectives of the cours Curriculum Development in Primary Education had directed the student teachers only at the knowledge level and had not let them achieve higher objectives. According to the results it could be said that the qualifications of the students teachers are closely related to the behaviors that they have learned. The importance should be given to this course. Also there should be a balance among the courses; teacher formation courses, general cultural courses, courses dealing with their fields. Furthermere, the realitonship among the courses should kept in such a way that they should develop student teachers awareness towards their professions.