Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesinde okutulan çocuk edebiyatı dersi programının öğrenci erişisine etkisi yönünden incelenmesi
  1. Tez No: 64102
  2. Yazar: TÜLİN KAN GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program Değerlendirme, Çocuk Edebiyatı Dersi viii, Evaluation of Curriculum, Lesson of Child Literature
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET ÇOCUK EDEBİYATI DERSİ PROGRAMİNİN ETKİLİLİ?İ Kan (Güler), Tülin Yüksek Lisans. Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Süleyman Çelenk Ekim 1 997, 87 sayfa Bu araştırmada; Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünde okutulan çocuk edebiyatı dersi programının etkililiği hakkında, erişiye bakarak yapılan değerlendirme sayesinde karar verebilmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 1996-1997 öğretim yılının ikinci dönemin de, çocuk edebiyatı dersini alan, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü i- kinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Evrenin tümüne ulaşılmıştır. Araş tırmanın verileri; programın bilişsel ve duyuşsal alan hedeflerini ne ölçüde gerçekleştirdiğini belirleyebilmek için, bilişsel alanda erişi testi, duyuşsal alanda tutum ölçeği ile toplanmıştır. Geliştirilen ölçme araçları, dönem başında (ön-test) ve dönem sonunda (son-test) olmak üzere viiki kez uygulanmıştır. Ön-tesi ve son-test farkından elde edilen veriler; aritmetik ortalama, standart sapma, başarı yüzdeleri, varyans analizi, bağımlı t testi kullanılarak yorumlarda bulunulmuştur. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular aşağıdaki gibi özetlenebilir: 1. Çocuk edebiyatı dersini alan öğrencilerin erişi dereceleri belirlenmiştir. Duyuşsal alandaki erişi derecesi (85.49) bilişsel alandaki erişi derecesinden (56.89) daha yüksek bulunmuştur. 2. Bilişsel alandaki hedeflerden ; bilgi düzeyindeki hedef davranışlara erişi derecesinin, bilginin üstündeki hedef davranışlara erişi derecesinden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Aradaki farkın anlamlı çıkması öğrenmenin bilgi düzeyinde gerçekleştiğini göstermektedir. 3. Bilişsel alan hedeflerinin gerçekleşme derecesini ölçmeye yönelik hazırlanan erişi testinin, ön-test ve son-test uygulamaları arasında son-test lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Fakat bu fark yeterli öğrenmenin gerçekleştiğini belirleyecek kadar büyük değildir. 4. Duyuşsal alan hedeflerinin gerçekleşme derecesini belirleme ye yönelik hazırlanan tutum ölçeğinin, ön-test ve son-test uygulamaları arasında son- test lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. vii5. Farklı öğretmenlerden çocuk edebiyatı dersi alan üç gurubun bilişsel ve duyuşsal alan erişleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç olarak; çocuk edebiyatı dersi programının geliştirilmesi için öncelikle bilişsel ve duyuşsal alan hedeflerinin belirlenip davranış sal tanımları yapılmalıdır. Bilişsel alandaki erişi derecesinin, yükseltilebilmesi için bilgi düzeyinin üstündeki hedeflere de ağırlık verilmelidir. Çocuk edebiyatı dersi programının, daha etkili duruma getirilme si için, değerlendirme faaliyetlerine devam edilmesi ve varılan sonuçlara göre programın yenileştirilip geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTIVENESS OF THE CHILD LITERATURE COURSE PROGRAMME Kan (Güler), Tülin M. S., Department of Educational Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. Süleyman Çelenk October 1 997, 87 pages The aim of this research is the reach a decision trough an evaliation of the achivement level about a Child Literature Lessons Course. This research at the Gazi University Vocational Education Faculty Child Development and Educational Department. The Population of this research 128 students in the course mantioned above. All these 128 students were included to the study. That means there wasn't any sampling.Data were collecting by attitude inventory for affective and by a test for cognitive achivement. These invetory and test were apiied as a pre and post test at the begining of the course and end of the course. The difference between the pre and post test was anaiysised and mean and standart deviations were calculated and percentage rank of the achivement was obtained. Also differences among the means were tested by analysis of variance. The results of these analysis are listed belowe; 1- The achivement level of the affective domain was 85.49 and cognitive domain was 56.89 2- As far as the objectives of the research concern the achivement level of knowledge was significantly higher then the achivement levels of the others (understanding, aplication, analysis, senteses and evaluation). 3- The difference between pre and post tests about cognitive domain was significant at the level of 0.001. That means post test results were higher then pre test. 4- The difference between pre and post tests for affective domain was significant at the level of 0.001. That means post test results were higher then pre test. İV5- As far as differences of the teachers concern, there was no significant difference between the teachers. In order to develope the child literature programme, first of all the cognitive and affective objectives have to be defined, and the behavioral definitions has to be done for heightenen the degree of the cognitive domains. in order to develope the child literature lesson into a more effective way, the evaluation research has to go on, and according to the result of this study the programme has to renewed and developed.