İngilizce dersine karşı tutum ile bu dersteki akademik başarı arasındaki ilişki
The Relationship between the academic achievement and attitude towards English lesson
- Tez No: 64107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇELENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Tutum V, Academic Achievement, Attitude m
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET İNGİLİZCE DERSİME KARŞI TUTUM İLE BU DERSTEKİ AKADEMİK BAŞARI ARASINDAKİ İLİŞKİ SELÇUK, Esin Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Süleyman ÇELENK Eylül, 1997, 103 sayfa Bu araştırmada, yabancı dil olarak ingilizce öğrenme başarısı ile bu derse karşı tutum arasındaki ilişkiler çeşitli değişkenler açısından incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 1996-97 öğretim yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünün, 1. sınıfında okuyan 195 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmanın problemine ilişkin veriler, araştırmacı tarafından hazırlanıp geliştirilen kişisel bilgiler anketi, ingilizce tutum ölçeği ve IVöğrencilerin İngilizce dersinden aldıkları başarı notlarından elde edilmiştir. Araştırma verileri, SPSS programında çözümlenmiş, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma,“t”testi, varyans analizi ve Pearson Momentler çarpımı korelasyon katsayısı gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Araştırma bulguları ışığında, öğrencilerin İngilizce dersine karşı tutumları ile bu dersteki başarıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu, öğrencilerin İngilizce dersine karşı tutumlarının bu dersteki başarılarını etkilediği sonucuna varılmıştır. Kız öğrencilerin akademik başarı ve tutum puanları erkek öğrencilerin başarı ve tutum puanlarından daha yüksek olarak bulunmuştur. Öğrencilerin anne ve babasının ekonomik durumu, dersteki başarılarını etkilerken, öğrenim durumu dersteki başarıları üzerinde etkili olamamaktadır. Öğrencilerin tutumları ise anne-babanın öğrenim düzeyine göre farklılık göstermekte, ancak ekonomik düzeyine göre farklılık göstermemektedir. Bu duruma göre, öğrencinin ekonomik durumunun derse karşı tutumu üzerinde fazlaca etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN THE ACADEMIC ACHIEVEMENT AND ATTITUDE TOWARDS ENGLISH LESSON SELÇUK, Esin M. S., Department of Educational Sciences Supervisor:Âsist. Prof. Dr, Süleyman ÇELENK September. 1997, 103 Page The purpose of this research was to identify the relationship between the academic achievement and attitude towards English lesson. Prepared questionaire was applied at A.I.B.U., Educational faculty to 195 first year students who were taking the English lesson. Collected data was analized by SPSS statistical program Frequency, percentage, T- test, one-way variance analysis and Tukey-B test statistics methods were used at the analysis of the data. At the end of the research, it was found that there was a significant positive correlation between the academic achivement and the attitude towards English iesson.ln addition to that, the female students' achivement and attitude points were higher than the male studends' points.The economical position of the parents effected the students' academic achivement, whereas the educational level of the parents doesn't effect the students' achivement. On the other hand, there was a significant difference in the students' attitudes on the depend on the economical level of the parents whereas. there was no significant difference in the students' attitudes on the depend on the educational level of the parents.