Farklı engel grubunda çocuğu olan anne ve babaların gereksinimlerinin karşılaştırılması
A Comparision of the needs of parents with different hadicapped children
  1. Tez No: 64106
  2. Yazar: EMİNE MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLBİN SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli Çocuk, Anne baba, Ebeveyn, Gereksinim. vı, Disabled Child, Mother-Father, Parents, Need. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET FARKLI ENGEL GRUBUNDA ÇOCU?U OLAN ANNE VE BABALARIN GEREKSİNİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI MERT, EMİNE Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Doç.Dr. Bülbin SUCUO?LU Haziran, 1997, xı + 103 sayfa Bu araştırmanın amacı farklı engel grubunda çocuğu olan anne babaların gereksinimlerini ve gereksinimlerin anne baba ile çocuğa ait değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığım ortaya çıkarmaktır. Araştırma grubunu, 1995-1996 öğretim yılında Ankara ilin deki özel eğitim okullarından beşine kayıtlı olan zihinsel, işitme ve görme engelli çocuğun 166 anne ve 157 babası oluşturmuşlardır. Verilerin toplanmasında Bailey ve Simeonsson (1988) ta rafından geliştirilen ve ülkemizde ilk uygulaması ve geçerlik güvenirlik çalışması Sucuoğlu (1995) tarafından gerçekleştirilen Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı (AGBA) kullanılmıştır. Ayrıca çalışma grubunu oluşturan anne babaların ve engelli çocuklarının demografik özellikleriyle ilgili bilgilerin elde edilebilmesi amacıyla bilgi formu geliştirilmiş ve araca eklenmiştir.İstatistiksel analizler sonucunda aracın kullanıma uygun, geçerli ve güvenilir bir araç olduğu görülmüştür. Elde edilen veriler analiz edildiği zaman anne ve babaların gereksinimleri arasında anlamlı fark olmadığı, özellikle on iki maddede ortak gereksinim ifade ettikleri, bilgi gereksiniminin anne ve babaların çoğunluğu tarafından temel gereksinim olarak belirtildiği görülmüştür. Annelerin ve babaların öncelikli olarak belirttiği gereksinimler çocuklarının ileride ve şu anda yararlanabileceği kurumlar hakkında bilgi sahibi olmaktır. AGBA nın açık uçlu sorusuna karşılık olarak ise ebeveynlerin en fazla belirttiği gereksinimler maddi yardım ve çocukları için daha iyi eğitim olanakları sağlamaktır. Zihinsel engelli çocuğu olan anne babaların başkalarına açıklama, ailenin işleyişi ve toplumsal hizmet gereksinimi orta lamaları işitme ve görme engelli çocuğu olan anne babalardan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Çocuğa ait değişkenlerden yaşın, anne babaya ait değişkenlerden ise yaş, eğitim ve gelir düzeyi ile daha önce çocuğun eğitimiyle ilgili bilgi almış olmanın gereksinimler üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON OF THE NEEDS OF PARENTS WITH DIFFERENT HANDICAPPED CHILDREN Master Thesis, Department of Educational Sciences Thesis Advisor: Doç. Dr. Bülbin SUCUO?LU June, 1997, xi + 103 pg. The purpose of this research is to determine both the needs of parents with different handicapped children, and the effects of variables of parents and children on these needs. The population consisted of the parents of handicapped children who were attending the special education schools in Ankara province. The subjects covered 166 mothers and 157 fathers with mentally retarded, hearing impaired, and deaf / blind children who were attending five selected special education schools in the 1995-1996 school year. The data were gathered by using the Family Needs Survey (FNS), originally developed by Bailey and Simeonsson (1988), and first applied and validated by Sucuoğlu (1995) in Turkey. An additional data form was characteristics of the parents and their handicapped children in the sample. Statistical analysis confirmed that the device used to gather the data was valid and reliable. mData analysis revealed no differences between the needs of mothers and fathers. The need for information, which was stated as a common requirement especially in twelve items, was considered as a basic need by the majority of the parents. The primary need stated by parents was to have information about the schools / it instutions that their children can use immediately and in the future. The most frequently repeated needs to the FNS' s open-ended question by the parents were financial aid and better educational opportunities for their children. The means for the needs of telling others, family functioning, and social service were significantly higher for the families with mentally retarded children than those of the families with deaf (hearing impaired) and blind children. It was also found that the age of the children, the parental age, education, income level of parents and having some information related to their children's education have significant effects on the stated needs.