İlköğretim okulu yöneticilerinin öğretmenlerle aralarında çıkan çatışmaları yönetme biçimleri
  1. Tez No: 64110
  2. Yazar: OĞUZ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. NİHAT BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Conflict, management of the conflict
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZET İLKÖ?RETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN Ö?RETMENLERLE ARALARINDA ÇIKAN ÇATIŞMALARI YÖNETME BİÇİMLERİ: BATMAN İLİ ÖRNE?İ Kaya, Oğuz Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Nihat Bilgen Şubat 1998, XX+156 sayfa Araştırma, Batman ili ilköğretim okulu yöneticilerinin öğretmenlerle aralarında çıkan çatışmaları yönetme biçimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Batman ili ilköğretim okullarında 1996-1997 öğretim yılında görev yapan öğretmen ve yöneticiler ile sınırlıdır. Araştırma ile elde edilen bulgulara göre; Batman ilinde ilköğretim okullarında yöneticilerin öğretmenlerle aralarındaki çatışmaların yönetiminde çatışma yönetimi yaklaşımlarını kullanımlarına ilişkin; yönetici ve öğretmenlerin derecelendirilmelerinde farklı görüşte oldukları görülmektedir. Batman ili ilköğretim okullarında görev yapan ve araştırmaya katılan deneklerin %38.5'i kadın, %61.5'i erkek, %26.5'i 2-3 yıllık Eğitim Enstitüsü, % 73,5'i 4 yıllık fakülte mezunu, %70.0'i 21-30 yaş, %21.5'sı 31-40 yaş, %8.4'ü 41 ve üzeri yaştadır. Deneklerin %70.0'i 1-5 yıl, %13.8'i 6-10 yıl, %50'si 11-15 yıl, %11,2'si 16 yıl üzerinde hizmet kıdemine sahiptir. Araştırmaya katılanyöneticilerin yönetim konusunda katıldığı hizmet içi eğitim seminerine göre; %35.0'i Hiç katılmamış, %50.0'si 1-2 kez, %15.0'ı 3 ve daha fazla sayıda katılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %62.7'si hiç hizmetiçi eğitim seminerine katılmazken %30.5'i, 1-2 kez, ve %6.8'i 3 ve daha fazla sayıda katılmıştır. Araştırmaya katılan yöneticilerin %15.0'ı 1-5 yıl, %20.0'ı 6-10 yıl ve %60.0'ı 1 1-15 yıl yöneticilik kıdemine sahip olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan öğretmenler arasında demografik değişkenlere göre, yöneticilerin, çatışma yönetimi yaklaşımlarını kullanımlarına ilişkin derecelendirmelerinde gruplar arasında 0.05 düzeyinde anlamlı bir fark bulunmuştur. Anahtar kelime: Çatışma, çatışmanın yönetimi m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Modes of Management of the Conflicts, Which Appear Between the Primary Education School Managers and Teachers: Example of the Province Batman Master of Arts Study, Education Sciences Department Thesis Consultant: Prof.Dr. ELNihat Bilgen February 1998, XX+1S6 pages This study has been done with an aim to determine the modes of management of the conflicts, which appear between the managers and teachers of the primary schools in province Batman. The study is limited with the managers and teachers, who were in duty during the educational year 1996-1997 in the primary schools of the province Batman. According to the data, obtained by the study; It is determined that the managers and teachers are in the different opinions as to their gradation in relation with the application of the conflict management approaches in the management of the conflicts between the managers and teachers of the primary schools in the province Batman. The percentages of the teachers, who were in duty in the primary schools of the province Batman and have participated to the study, are as follows: 61,5% male, 38,5% female; 26,5% graduated from a 2-3 years educational institute, 73,5% graduated from a 4 years faculty; 70,0% aged 21-30, 21,5% - 31-40, 8,4% - 41 and above. The service seniority of these teachers are as follows; 70,0%: 1-5 years, 13,8%: 6-10 years, 50%: 11-15 years, 11,2%: 16 years and above. The percentages of the participation of the managers, subject to the study, to the on the job (continuing) training seminars, related with management are as follows; 35,5%: never participated, 50,0%: 1-2 times, 15,0%: 3 and more times. When 62,7% of the teachers, subject to the study, have never participated to any on the job training seminar, 30,5% of them have participated 1-2 times, 6,8% - 3 and more times to this kind of continuing training activities. It is determined that 15,0% of the managers, participated to the study, have a seniority of activity of 1-5 years, 20,0%: 6-10 years and 60,0%: 1 1-15 years. Between the groups of teachers, determined in accordance with the demographic factors, a reasonable difference of 0,05% was found in relation with the gradation of the applications of the conflict management approaches by the managers.